Отборът на Repsol Honda постигна най-добрия си резултат за сезона до момента. Алекс Маркес направи страхотно каране и финишира на второ място от 18-то на стартовата решетката. Другият пилот Щтефан Брадъл направи успеха по-голям, като също влезе в топ 10.

Деня на състезанието за Гран при на Франция беше поредното студено начало на деня за 10-ия кръг в MotoGP. Прогнозите предвиждаха пистата да остане суха през цялото време, но френското небе имаше други идеи. Само няколко минути преди светлините да угаснат заваля. Стартът закъсня, а състезанието беше обявено за мокро. Всички сложиха мокри гуми, а състезателната дистанция беше намалена с една обиколка.

Само първата тренировка в петък беше истинско мокро изживяване на мотоциклетистите. Алекс Маркес се изстреля напред от 18-а позиция и спечели осем места само за няколко обиколки. Той се приспособи към своя ритъм и постепенно ставаше по-бърз. Беше с цяла секунда по-бърз от лидерите през средата на състезанието. С това темпо новакът атакува, като премина покрай Андреа Довициозо и Кал Кръчлоу с частна Honda, докато се приближаваше все по-близо до подиума.

В 20-та обиколка Алекс излезе 3-и и само след пет обиколки стигна до второ място.  Разликата до победителя в състезанието Данило Петручи се оказа твърде голяма. Алекс Маркес пресече линията пред възторжения екип на Repsol Honda. С 47 т. Алекс скача на 14-то място в шампионата и сега изостава с 15 точки от Биндер в шампионата за Новак на годината (Rookie of the Year).

Щефан Брадъл се завърна в зоната на точките и в топ 10 с впечатляващо каране. Германецът също направи невероятно начало, като изпревари доста пилоти в началото обиколки. Брадъл остана спокоен в средата на състезанието, за да се развихри със силна финална обиколка. В нея пилотът на HRC изпревари Фабио Куартараро стана 8-и.

MotoGP сега ще прави пътуване до Арагон за още две състезания през следващите две седмици. Досегашните състезания досега бяха положителни за Алекс Маркес. Новакът успя да се възползва максимално от времето на пистата, за да се класира втори.

 

Сподели