Пилотът на Monster Energy Honda Хуан Бареда затвърди лидерството си в рали Мержуга в Мароко. Той спечели 3-ия етап – първата част ат двудневния маратонски пробег. Победителят от предишния етап и съотборник на Бареда – Кевин Бенавидес, стана 3-и за етапа и запази двете лидерски позиции на Monster Energy Honda в общото временно класиране.

Ралито вече е преполовено, като досега в състезанието доминират изцяло заводските пилоти на Honda. Третият етап в мароканската пустиня бе с предизвикателство в навигацията, ала машините Honda CRF450 RALLY отново бяха най-бързи. След победата си Бенавидес бе отварящ пилот по трасето. Той се бореше да задържи конкуренцията зад себе си и завърши 3-и. Бареда от своя страна стартира 6-и и даде изключително време, с което увеличи преднината си в общото класиране. Сега той е начело с близо 13 минути аванс пред съотборника си от Аржентина.

Американецът Рики Брабек, който имаше здравословни проблеми, завърши 6-и за деня. Чилиецът Хосе Игнасио Корнехо постигна почти същото време и двамата бяха съответно на 13:32 и на 1+739 мин. от Бареда. Паоло Гонсалвеш също завърши в топ 10, на 9-о място.

След етапа пилотите напуснаха хотел „Томбокту“ и прекараха нощта в специален лагер в пустинята. Според правилата на маратонския етап, мотоциклетите останаха изолирани в закрит парк и пилотите нямат право да използват помощта на механици, а трябва да оправят машините си сами. Днес Бареда стартира първи по 233-километровия етап.  Той също е затруднен от навигацията. Преди етапа е предвидена 36-километрова преди връщането в лагера в хотела. 103 километра е дължината на специалната секция.

Сподели