Третият етап на рали Дакар 2019 се оказа доста по-сложен от очакваното и въпреки това Кевин Бенавидес си направи подарък за рождения ден, като се изкачи до 2-ро място в класирането, докато н същия ден съотборникът му Хоан Бареда отпадна от състезанието.

Аржентинският ездач на Monster Energy Honda бе начело на колоната доста време, но трябваше да се задоволи с третото място за деня, като остана на 2:37 мин. зад победителя Ксавие де Солтрет. По този начин Бенавидес се придвижи нагоре по общото класиране, за да стане втори, на 11:23 от новия лидер в ралито – Пабло Кинтанила.

Пет километра след тръгването от бивака в Сан Хуан де Маркона, мотоциклетистите започнаха първата част на специалния етап от 264 км, а след връзка от 2 км бе втората специална част от  65 км. Преди да стигнат до лагера в Арекипа, пилотите трябваше да изминат и 461-километров маршрут, за да покрият разстоянието от 800 км.

Оказа се, че този тежък физически тест е по силите на Пауло Гонсалвеш, който наложи бързо темпо и финишира 6-и за деня. Рики Брабек обаче нямаше успех и стана едва 12-и. Междувременно „Начо“ Корнехо бе принуден да смени скъсаната верига на Honda CRF450 RALLY и излезе от топ 10, за да завърши 14-и.

Противоположно на отличното каране на Бенавидес, Хоан Бареда трябваше да напусне рали Дакар. Испанецът попадна в мъглива и скалиста местност с ниска видимост, докато отваряше трасето, изгуби контрол над мотора си при едно спускане и падна тежко. Така рали Дакар за Бареда завършил на километър 143. За пилота от Кастелон резултатът е победа в първия етап или общо 23 етапни победи в Дакар и два дни лидер в общото класиране.

Днес е първият маратонски етап. Състезателите имат специален етап 352 км от общо 511 км, преди колоната да пристигне в лагера в Мокегуа, където ездачите няма да имат възможност за почощ от механици и сервизи, а ще разчитат на свои сили и на колегите си. За помощ състезателите ще трябва да изчакат до бивака в Арекипа.

Сподели