Екипът на Monster Energy Honda отново е на върха във временното класиране на рали Дакар 2019, след като американският пилот Рики Брабек си върна лидерската позиция на колоната, а ралито е на прага на 7-ия етап, един ден преди Супер-Ика, най-дългият и изтощителен от тазгодишното издание на Дакар.

Двете машини Honda CRF450 RALLY на Начо Корнехо и Рики Брабек стъпиха на виртуалния подиум от 7-ия ден на ралито. Чилиецът пропусна победата в етапа, като остана на 1:51 мин. от финиширалия първи Сам Съндерланд. Калифорниецът Брабек стана 3-и и оглави класирането със 7:47 мин. пред Адриен ван Беверен.

Денят в Сан Хуан де Маркона беше труден и тежък. Състезателите се сблъскаха с тежки терени,  и то такива, през които са минавали в началото на надпреварата. Последвалото им покоряване от коли, SSV-та и камиони, остави огромни коловози и пясъчни насипи. Трасето бе от 323 км специална отсечка със старт и финал в Сан Хуан де Маркона.
Най-добрият ездач на екипа на Monster Energy Honda бе Начо Корнехо, който за малко се размина с първата си етапна победа в Дакар. Той водеше в първата част на етапа, но след това изгуби темпо и време, за да финишира като втория най-бърз пилот за деня. Начо е 12-и в общото класиране, на малко повече от час зад лидера.
Трети в етапа беше Рики Брабек, който беше повече от щастлив да си върне първото място в  общото класиране. Брабек се чувстваше удобно на терена, който включваше дюни и беше достатъчно бърз, за ​​да отбележи третото най-добро време на деня, на 6:30 мин.  от победителя. Сега Рики води със 7:47 мин.  пред най-близкия си съперник – французинът Ван Беверен.
Кевин Бенавидес започна деня след Пабло Кинтанила и след като го настигна в етапа, продължи, докато не пропусна възможността да намери контролната точка по трасето. Така аржентинският ездач пристигна с основната група 12-и, като е 6-и в класирането, на 16:15 мин. от Брабек.

Днес е етапът „Супер-Ика”, най-дългият в това рали – общо 361 км за време и 576 км преди да се стигне до Писко.

Сподели