Най-добрата машина за крос-кънтри на Honda, продължава да се развива. Вдъхновен от битката на HRC в световния шампионат, мотоциклетът се променя. Значително по-големият въртящ момент при ниски обороти и по-плавното предаване на мощността за двигателя помагат при излизане от завой. Ревизираната твърдост на рамката и окачването позволяват по-голяма стабилност при спиране, по-бързо завиване, повишено сцепление на предните гуми и подобрено поведение на пресечена местност. Това е мотор, предназначен да направи движението по-бързо и по-лесно. Новата му цветова графика се отличава с редизайн на емблематичните лога на HRC.

 

През 2017 г. Honda представи изцяло нова, готова за състезания крос-кънтри машина в своята офроуд линия – CRF450RX. Двигателят и шасито на CRF450R послужиха за основа на първия 450-кубиков байк за мотокрос на Honda от осем години. Разликите бяха много, включително по-големият резервоар за гориво, 18-инчовото задно колело, ревизирана карта на системата за впръскване PGM-FI и промененото окачване.

 

Разработената от HRC цилиндрова глава повиши пиковата мощност и въртящия момент значително за машината от 2019 г. Беше добавен лаунчконтрол (контрол за стартиране) на HRC заедно с преработен баланс на твърдостта на рамката и подвижното рамо. Поставен бе нов преден спирачен апарат и регулируема позиция Renthal Fatbar. За 2020 г. байкът получи Honda Selectable Torque Control (HSTC).

За 2021 г. CRF450RX претърпя сериозна еволюция. Точно както CRF450R бе почти изцяло преработен от HRC с елементи взети директно от машината на Тим Гайзер, с която той спечели шампионата MXGP през 2019 г. Моделът за 2022 г. имаше нови настройки на ECU и актуализации на окачването.

Сега, за моделната 2023 г., въз основа на заводската обратна връзка с водачите на CRF450R, моторът следва същата посока на развитие – по-нисък въртящ момент за двигателя, съобразен с промените на шасито, които правят движението по-бързо, по-лесно за по-дълго.

Независимо дали сте състезател от световна класа, ентусиазиран участник в забавления през уикенда или изследовател на непознати пътеки, важното е да се движите по-бързо. След победата на Тим Гайзер в шампионата MXGP през 2019 г., фокусът за CRF450R е върху това да се направи всичко – способност за управление, мощност и ергономичност – възможно най-удобно за каране. И това, което е добро за мотокрос машината, е също толкова важно за CRF450RX.

Наскоро ревизираната твърдост на рамката позволява увеличаване на силата на задните амортисьори с подобрен контрол. По същия начин сцеплението на предните гуми е засилено и машината 2023 г. е по-стабилна, с по-добра реакция на окачването и поглъщане на удари.

С новото шаси по трудни участъци, през и извън завои, двигателят сега произвежда много по-голям въртящ момент при ниски обороти с увеличено, по-плавно предаване на мощност при ниски обороти. Има нови всмукателни отвори, по-дълъг въздуховод, по-малък диаметър на тялото на дросела и преработени, фабрични спецификации за ездача. Задният ауспух също е още по-издръжлив

 

Новата графика включва нови преработени емблематични лога на HRC, които са свързани със състезателните участия на HRC

 

 

 

 

 

 

Шаси

 

Детайлните преработени настройки на твърдостта на рамката позволяват на окачването да работи по-ефективно. Предната долна тръба сега е с 6 мм дебелина на стената. Стоманените връзки на цилиндровата глава заменят алуминиевите части, използвани от машината през 2022 г. Сцеплението на предните гуми е значително подобрено.

 

Всички настройки на окачването са специфични за CRF450RX предвид по-голямото разнообразието от терени и условия, през които мотоциклетът ще премине в сравнение с чистата кросова машина. Има 11 позиции за настройка за отскок и 6 за висока и ниска скорост на компресия. Алуминиевото подвижно рамо е дълго 585,2 мм и работи с амортисьора чрез Pro-Link.

Вилката с пружина на Showa 49 мм USD е разработена на основата на „заводския“ модул, доставен от състезателните отбори по мотокрос в японския шампионат. Настройките на амортисьорите са променени.

Междуосието е 1477 мм, пътният просвет – 334 мм, а сухата маса е 107,6 кг с баланс отпред/отзад в съотношение 49/51%. Пластмасовият резервоар за гориво побира 8 л.

 

Отпред, спирачният апарат e с две бутала и вълнообразен диск 260 мм. Задният апарат е с едно бутало е съчетан с 240 мм вълнообразен диск.

 

Двигател

 

Двигателят е с обем 449,7 куб. см, четириклапанов Unicam. С него машината излиза от завой много по-бързо и по-лесно. Максималният въртящ момент остава с непроменена стойност, но вече е постижим при 5000 об/мин. От него са налични и допълнителни 10,7% за използване на по-високи предавки. Двигателят произвежда повече мощност в по-ниския диапазон на оборотите, с 5% намаление при абсолютен пик.

Диамътерът и ходът на буталото са 96 x 62,1 мм съотв., а степента на на сгъстяване е 13,5:1. Хидравличния съединител с 8 пластини осигурява изключителен контрол.

 

Електроника

 

HSTC на CRF450RX работи за минимизиране на въртенето на задните колела и максимизиране на сцеплението. Той не използва сензор за скорост на колелата и критично поддържа усещането за газта, докато управлява мощността.

Трите режима се различават по нивото на управление на задвижването за различните условия на каране:

 

Режим 1 се намесва най-леко и след най-дълго време. Той е полезен за намаляване на въртенето на колелата и поддържане на контрол в тесни завои.

В режим 3 системата се намесва по-бързо и по-силно и следователно е полезен при по-хлъзгави и кални условия.

Режим 2 естествено предлага средна точка между 1 и 3 по отношение на скоростта и силата на интервенцията.

 

Индикаторът за управление на стартиране, предупреждението EFI, бутонът за режим HSTC и EMSB и LED индикаторът са разположени на лявата част на кормилото. Натискането и задържането на бутона HSTC за 0,5 сек. ще превключи системата към следващия режим със зелена LED индикация. Системата HSTC може също да бъде напълно изключена. При стартиране на двигателя системата използва последно избраната настройка.

 

HRC Launch Control дава на всеки ездач най-добрия вариант за силен старт и има 3 режима за избор:

 

Ниво 3 – 8250 об/мин, кални условия/начинаещ;

Ниво 2 – 8500 об/мин, сухи условия/стандарт;

Ниво 1 – 9500 об/мин, сухи условия/експерт.

 

Активирането на HRC Launch Control е лесно. За да се включи, се издърпва съединителят и се натиска бутонът Старт отдясно.

Бутонът за избор на режим на двигателя (EMSB) променя характера на двигателя. Налични са три карти, които отговарят на условията на каране или предпочитанията на ездача:

 

Режим 1 – Стандартен;

Режим 2 – Плавен;

Режим 3 – Агресивен.

 

Светодиодът също показва избран режим, но със синя светлина.

 

 

Сподели