В рали Дакар 2021 вече има нов лидер. Това е пилотът на Honda Кевин Бенавидес. Състезанието навлиза във финалната си фаза, а битката се разгорещява, когато колоната се насочва към финала в Джеда. След 10-ия етап имаше чувства в отбора на Monster Energy Honda. Въпреки финала, в който пилоти на тима окупираха първите три места (1-2-3), отпадна Начо Корнехо. Чилиецът бе лидер на колоната след етап 9.

Пилотите тръгнаха от бивака Неом в посока югоизток към Ал-Ула. Те трябваше да изминат общ 583 км, от които 342 км в специален етап. Дюните свършиха, но трудният маршрут минаваше по чакъл и пълни с камъни трасета, през каньони и пясъчни участъци, в равнини.

Финалът горчиво-сладък. От една страна, екипът на Monster Energy Honda  отново празнува окупирането на първите три места на подиума при пристигането в Ал-Ула. Рики Брабек спечели трета етапна победа в Дакар през 2021 г. Втори бе Хоан Бареда, а Кевин Бенавидес зае трето място.

Отборът обаче се раздели с Хосе Игнасио Корнехо, който падна на километър 252. Последиците бяха значителни за чилийския ездач. Той все пак стигна до финала на етапа, но беше в много тежко състояние. След медицинския съвет, Начо Корнехо реши да се оттегли от състезанието и да се подложи на задълбочен медицински преглед. За щастие, след пълния преглед в болницата в Табук, се оказа, че пилотът няма последствия от падането. Участието на Корнехо в Дакар 2021 обаче ще се започни, защото той спечели етапна победа и водеше в състезанието в продължение на три дни.

Победата за деня взе Рики Брабек. Той тръгна от втора позиция сутринта, като отваряше трасето през по-голямата част от деня. Американецът изглеждаше далеч по-спокоен на терен, подходящ за неговия стил. Той финишира на три минути пред съотборника си Хоан Бареда. Сега Брабек е втори в общото класиране, на 51 сек. зад лидера.

Бареда стартира седми и показа отлично темпо, компенсирайки част от времето, което беше загубил в 9-ия етап. Испанецът завърши втори и в момента е 4-и в общото класиране на ралито.

Кевин Бенавидес се възползва от това, че тръгна първи от Неом и наложи бързо темпо. В крайна сметка той зае трето място. То обаче му отреди първо място в общото класиране преди оставащите два етапа.

Единадесетия специален етап днес е най-дългият за Дакар 2021. Той включва 511 състезателни километра и едва 50 км етап на връзка. Новият бивак е  разположен в Янбу.

Сподели