Кевин Бенавидес с Honda спечели 9-ият етап от рали Дакар 2021. Втори, на 1:34 мин. след него финишира Рики Брабек, а трети бе Начо Корнехо, който укрепи позициите си във временното класиране. Екипът на Monster Energy Honda има тотално надмощие не само в етапа, но и в състезанието,  тъй като първите две места в общото класиране са окупирани от Корнехо и Бенавидес. Всички машини Honda CRF450 RALLY пристигнаха и днес на финала.   Деветият етап на Дакар бе въртележката около Неом. Маршрутът бе с дължина 579 км, като специалният етап бе с една от най-големите дължини досега – 465 км. Стартът бе от бреговете на Червено море, а маршрутът е един от най-взискателните по отношение на навигацията по пътищата в пясъците.

Тоби Прайс поведе в класирането след старта с 48 сек. пред Корнехо и другата Honda на Рики Брабек. Съотборникът им Бареда изоставаше с 15 минути в генералното класиране, но бе втори на 31 сек. зад австралиеца. Нещата обаче се обърнаха като и Прайс, и Бареда загубиха повече от минута.  Триото на Honda – Начо Корнехо, Рики Брабек и Кевин Бенавидес поведоха битка помежду си на малка разлика.

След 91 км лидери бяха Брабек и Начо Корнехо, а Бенавидес изостана само с пет секунди.

Лоша бе ситуацията с Тоби Прайс. Той катастрофира след 155 км и нарани лявата си ръка и рамо. Това е сериозен удар за австралиеца, който изоставаше само с една минута от Корнехо в генералното класиране.

Заформи се дуел между Начо Корнехо и Кевин Бенавидес. На 157 км зад тях на 51 сек. бе братът на Кевин – Лучано Бенавидес. Рики Брабек спря да помага на Тоби Прайс след тежкото му падане. Загуби повече от 20 минути, но те бяха приспаднати към времето му от стюардите. След близо 200 км Корнехо бе на по-малко от минута пред Кевин Бенавидес. После обаче Корнехо загуби повече от две минути от Бенавидес. Лучано Бенавидес бе на 3:37 мин. зад брат си. Малко по-късно обаче Лучано катастрофира след 242 км, нарани рамото си и бе откаран с хеликоптер до болницата в Табук.Бареда имаше големи трудности. Испанецът изостана с 15 минути преди 200 км след старта. После тръгна за избива и намали разликата 13:47 мин. с Кевин Бенавидес.Така Кевин Бенавидес увеличи преднината си пред Начо Корнехо и финишира първи. Това бе втора етапна победа на Бенавидес тази година. Втори стана Рики Брабек на 1:18 мин, който получи времето, загубено докато помагаше на Прайс. Трети бе Корнехо, който запази лидерството си в общото класиране с 11:24 пред Бенавидес.

 

Сподели