Всеки един от заводските пилоти на Honda вече е водил в рали Дакар 2021, а вече е печелил и етап.  Днес в 8-ия етап се разписа и Начо Корнехо. Чилиецът, който стартира на втора позиция по трасето, завърши маратонската фаза с преднина от малко повече от една минута пред Тоби Прайс. Сега той има и 1:06 мин. преднина в общото класиране. Денят бе добър ден за ездача на Honda, а и за отбора, тъй като трети стана Рики Брабек.Надпреварата в 8-ия етап е 375 км в специален етап от общо 709 км от Сакака до бивака в Неом. Преди днешния старт Корнехо имаше крехкатаедна секунда преднина пред Прайс. Брабек, като победител в 7-ия етап бе първият ездач, който стартира във втората част от маратонския етап. Американецът отваряше пътя на съотборника си Корнехо

На първата контрола Прайс бе начело пред Брабек, лидера в генералното класиране Начо Корнехо и Ксавие Де Султре. По-късно Брабек загуби 1:40 мин. от другия пилот на HRC Хоан Бареда на втората междинна контрола. Корнехо изоставаше с 32 сек. Същото бе класирането и след 122 км, като Бареда си върна ценно време от някои, които го изпреварват в генералното класиране: 1:30 мин. на Брабек, 2 мин. на Де Султре и повече от 3 на Сам Съндърланд.

След 161 км Прайс изпреари с 2 сек. Бареда, а трети бе Корнехо. Малко след това Корнехо излезе втори. Тримата бяха в 30 секунди. Кевин Бенавидес с Honda остана 4-и на по-малко от 1:30 мин.

На по-малко от 100 км до финала лидер бе Прайс пред Начо Корнехо. Бареда бе на 49 сек. от австралиеца. Кевин Бенавидес бе на 1:26 мин. Първи до финала обаче стигна Корнехо, следван Прайс, който изпревари Брабек с 1:45 мин. На следващите две места бяха Съндерланд и Бенавидес.

Преднината на Начо Хорнехо пред Тоби Прайс в общото класиране е 1:06 мин. Трети е Сам Съндерланд на 5:57 мин. на следващите две места са пилоти на Honda – Бенавидес на 12:58 и Бареда на 16:05 мин.

Сподели