Лоренсо Дала Порта от Leopard Racing с Honda направи важна крачка към титлата в Moto3, като спечели победата на пистата Мотеги за Гран при на Япония. Той има 229 т., докато основният му съперник, Арон Канет, е със 182 т. Дала Порта падна и не завърши надпреварата. Така с 3 кръга преди края той има аванс от цели 47 т. пилотът на Leopard Racing може да си осигури титлата още в следващия кръг в Австралия.

Дала Порта направи страхотно състезание – стартира 6-и и записа втора победа за сезона. Италианецът има шест втори места и това постоянство е на път да му донесе крайния триумф. В Япония на подиума му асистираха Алберт Аренас и Челестино Виети.

Тони Ароболино (VNE Snipers), трети в генералното класиране, не завърши състезанието, тъй като падна в средата на надпреварата и така на практика италианецът загуби шансове за титлата.

В топ 6 влязоха още трима пилоти с Honda. Четвърти стана Тацуки Сузуки (SIC58 Squadra Corse), който дълго време се движеше втори със своя мотоциклет Honda.  Пети се класира Серхио Гарсия от екипа на Estrella Galicia 0,0. След него шести беше Джон Макфий (Petronas Sprinta Racing).

Сподели