По време на EICMA 2019 в Милано, Honda обяви по традиция своите планове за участие в световните шампионати по мотоциклетизъм за 2020 г. В този списък влиза и рали Дакар.

Honda участва в различните дисциплини под шапката на ФИМ със заводски отбори. Те се управляват от Honda Racing Corporation (HRC). През 2019 г. Honda отбеляза 60-ата годишнина от първото си участие в състезание – ТТ на остров Ман през 195и 9 г. Освен това през 2019 г. Honda спечели три шампионски титли при пилотите – във висшия клас на MotoGP с Марк Маркес, в MXGP на световния мотокрос шампионат с Тим Гайсер и световното първенство по триал с Тони Боу. Всички те, както и повечето заводски състезатели присъстваха на специалната церемония в Милано.

През 2020 г. заводските отбори на HRC ще се борят за запазването на короните в MotoGP, мотокрос и триал шампионатите. Освен това Honda с отбора на HRC ще продължи участието си в рали Дакар. Догодина от Южна Америка се премества в Саудитска Арабия.

Новото е, че през сезон 2020, Honda ще пусне заводски отбор на HRC – “Team HRC” в Световния шампионат на супербайк на ФИМ (WorldSBK). Пилоти ще са Алваро Баутиста от Испания и англичанинът Леон Хаслам. Те ще карат заводски мотоциклети, базирани на новия CBR1000RR-R FIREBLADE SP. Победителят в шампионата MFJ All Japan Road Race за 2017 г. Такуми Такахаши също ще участва в WorldWSBK за сателитния “MIE Racing Team”.

HONDA ANNOUNCES PLANS FOR 2020 MOTORCYCLE MOTORSPORTS ACTIVITIES

Няколко отбора на Honda също ще се състезават в различни световни шампионати. Това е F.C.C. TSR Honda France ще се постарае отново да участва в световния шампионат за издръжливост на ФИМ – EWC. Заводският отбор Honda HRC (American Honda Motor Company) ще продължи да се бори за титлата в клас 450SX в AMA  Supercross Championship.

Моторните спортове са движещата сила на Honda. Чрез състезанията в различните дисциплини, компанията развива своите технологии и специалисти. Състезателният дух и придобитите технологии са част от много продукти на Honda. Затова Honda ще продължи да реализира „Силата на мечтите”. Това ще стане с клиентите се, в своите продукти, услуги и състезателни дейности.

В MotoGP Honda ще стартира с шампионските мотоциклети RC213V. За екипа на Repsol Honda с №93 ще кара 6-кратният световен шампион, 26-годишният Марк Маркес (Испания). С №99 е съотборникът му Хорхе Лоренсо (Испания) на 32 години.

За сателитния тим на Лучо Чекинело ще има двама пилоти. В LCR Honda CASTROL с №35 ще кара 34-годишният Кал Кръчлоу (Великобритания). За LCR Honda IDEMITSU с №30 ще кара 27-годишният японец Такаки Накагами.

В клас Moto 2 за IDEMITSU Honda Team Asia с мотоциклет Kalex ще има двама пилоти. С №35 е Сомикат Чантра (Тайланд) на 20 години. С №27 ще кара 22-годишният Анди Фарид Издихар от Индонезия.

За Honda Team Asia в клас Moto3 с мотоциклети NSF250RW също са двама пилоти. 18-годишният Аи Огура (Япония) е с №79. Съотборник му е Юки Куни (Япония) с №92 на 16 години. Той идва от CEV Junior World Championship.

В WorldSBK вече стана дума, че ще има четирима пилоти със CBR1000RR-R SP. В Team HRC са 34-годишният Алваро Баутиста (Испания) и 36 годишният Леон Хаслам (Великобритания). В сателитния MIE Racing Team ще кара 29-годишният Такуми Такахаши. Вторият пилот още не е обявен.

В шампионата на издръжливост на ФИМ – EWC отборът F.C.C. TSR Honda France ще участва със CBR1000RR SP2 и с №5. Пилоти са 26-годишният австралиец Джош Хук, французинът Фреди Форе на 35 години и сънародникът му Майк ди Мелио на 31.

В световния шампионат по мотокрос (MXGP) заводският Team HRC ще стартира с CRF450RW. Пилоти са световният шампион Тим Гайсер (Словения)  на 23 години с №243 и новият член на тима – 20-годишният Мичел Еванс (Австралия) с №43.

В американските серии AMA SuperCross World Championship с машини 450SX за  Team Honda HRC също са двама пилоти. Германецът Кен Роксен на 25 години с №94 и Джъстин Брайтън (САЩ) на 35 години с №10.

В световния триал шампионат, екипът на Repsol Honda стартира с машина COTA4RT. С №1 е  13-кратният носител на короната Тони Боу (Испания) на 33 години. Съотборник му е Такахиса Фуджинами (Япония) на 39 г. с №3.

В рали Дакар тази година отборът на Monster Energy Honda ще бъде от петима пилоти. Те ще карат последната еволюция на CRF450 RALLY. С №7 е 30-годишният Кевин Бенавидес (Аржентина). Хоан Бареда (Испания) е с № 12 на 36 години. Новият член на екипа е Арон Маре (Южна Африка) на 24-години с №26. Опитният Рики Брабек (САЩ) е на  28 г. с №9. Хосе Игнасио Корнехо от Чили е на 25 г. и е с №17.

Сподели