Новият мотосезон наближава и време да събудите своята машина от зимен сън, да я лъснете до блясък. Пътят ви зове! Считано от петък, 10 март, обявяваме 25% по-ниски цени за консумативи и труд в нашите сервизи, за да можете да се впуснете в новото приключение. Промоцията ще бъде в сила в продължение на месец. Открийте най-близкия сервиз на Honda в нашата дилърска мрежа.

Какво обхваща промоцията?

✅Смяна на масло и филтър/филтри
✅Смяна антифриз – труд и консумативи
✅Смяна накладки – труд и консумативи
✅Смяна спирачна течност – труд и консумативи
✅Смяна гуми – труд и консумативи
✅Смяна акумулатор – труд и консумативи

Маслото е само една от важните течности във всяко МПС. Количеството и състоянието му при мотоциклетите трябва да се проверява още по-често. Вместимостта на мотоциклетните резервоари за масло  е много по-малък заради габаритите им. При скутерите често е под 1 литър.

Защо е важен антифризът

При работа двигателят загрява. Охлажда се с вода или антифриз. Стриктно следете нивата им. С течение на времето и с увеличаване на броя на циклите затопляне/охлаждане течността постепенно се замърсява, разгражда и губи своята ефективност. Ако не бъде сменена навреме, тя не само няма да може да предпази добре двигателя, но и няма да може да го защити от появата на корозия, образуване на ръжда и редица други проблеми. Ето защо антифризът трябва да се сменя в определените от производителите срокове. Повечето производители препоръчват смяната да се прави на 2 до 3 години.

Нашите съвети за мото гумите

Препоръчително е поне веднъж месечно да проверяваме състоянието на мото гумите си. Ако дадени мото гуми са стари или износени, то има напукване, разкъсване или втвърдяване на материала на гумите, което води до ниско ниво на сцепление с настилката и опасност за водача. В такъв случай е желателно да ги смените с нови. Други признаци на износване са мехури или изпъкналости по стената на гумата, които не бива да се подценяват, тъй като представляват риск за безопасността при каране. Мото гумите са оборудвани с протектор, който има лента на износване. Лентите на протекторите са изработени от твърд каучук и тяхната дълбочина показва позволения лимит на износване за безопасно каране на мотора.

Колко често да сменям маслото на мотоциклета?

Моторното масло намаляване на триенето и охлажда елементите на двигателя. Защитава от корозия, уплътняване на подвижните елементи на двигателя и премахване на вредните замърсявания.

Ползи от редовната смяна на маслото: Осигуряване на необходимото смазване; намаляване на отделяната топлина; премахва замърсявания и стружки; подобрява производителността на двигателя и удължава на живота му.

При мотоциклетите маслото е дори по-важно, отколкото за автомобилите, защото:

✅Вместимостта на мотоциклетните резервоари за масло  е много по-малък заради габаритите им. При скутерите често е под 1 литър.
✅Натоварването на двигателя е по-голямо поради високата температура и обороти.
✅Маслото се използва едновременното за смазване на двигателя, скоростната кутия и съединителя

Кога се сменя маслото при мотоциклетите?

✅Всеки мотоциклет има различен интервал за смяна на масло.
✅Извършва се при достигането на определени километри, заложени от производителя.
✅Ако не са достигнати определените километри, производителите препоръчват смяната на всеки 12 месеца.
✅Най-подходящият момент е в началото на сезона, за да бъде подготвен мотоциклетът за предстоящите изпитания.

Съвети за акумулаторите

Батериите се разреждат с течение на времето. Разбира се, стартирането на мотоциклета изисква енергия. Искрата, която запалва двигателя, идва от електрическата система на мотоциклета. Също така, батериите се разреждат, когато мотоциклетът не работи. Батериите, съхранени в мотоциклет, ще загубят енергия за различни неща, например захранването на часовника, но допълнително губят енергия, дори когато не се ползват, защото имат собствен саморазряд. Разредената батерия може да попречи на нормалното стартиране и функциониране на мотоциклета, което да доведе до по-голями проблеми.

Накладки и спирачна течност

От отличното състояние на спирачната система зависят нашите живот и  безопасност. Симптомите за износване на спирачните накладки са доста характерни. Мотоциклетът вече не спира толкова бързо, колкото обикновено, възможно е неравномерната работа на спирачките да тегли машината настрани. Към това трябва да прибавим и неприятните звуци, които се чуват при триенето на метал в метал. Ако покритието се износи, основата на накладката се трие по диска. Това е не само опасно, но и скъпо – спирачен диск, който работи при такива условия, бързо ще се унищожи и към цената за подмяна на накладките ще се добави и разходът за нов диск.

–              Смяна спирачна течност – Основната причина за смяна на спирачна течност е в способността и да поглъща влага. В резултат на това течността започва да кипи при продължително спиране и при тежък режим. Наличието на влага в спирачната система е предпоставка за образуването на ръжда. Не редовната и смяна води до неефективна работа на спирачната система, което застрашава живота на водача. Препоръчителния интервал за смяната е 2 години.

Сподели