През 80-те години Honda създаде скутер с размерите на куфар, наречен MotoCompo. Днес моделът е на път да се прероди

Honda узакони търговската марка Motocompacto. С него на практика сгъваемият скутер MotoCompo се завръща с пълна сила.

Моделът беше скутер с размер на куфар с бензинов двигател, пуснат през 1981 г. Произвеждаше се до 1983 г. Той бе проектиран така, че да пасва на малките коли на Honda по това време – Today и City. И двете имаха багажни отделения, в които би могъл да се побере сгъваемият мотоциклет.

MotoCompo се продаваше само в продължение на 3 години. Въпреки това са реализирани над 50 000, които се движат още по улиците.

Както при повечето странни тенденции от минали години, възможно е и тази концепция да стане сериен скутер. Особено, след като е известно, че търговската марка Motocompacto е патентована и концептуален мотор, изглеждащ като съвременна версия на MotoCompo съществува. Прототипът показва как ще изглежда серийната машина, но вероятно ще бъде променена и намалена значително.

Honda MotoCompo
Honda MotoCompo

За разлика от класическия MotoCompo, новата машина ще се задвижва от електрическа енергия. Не от 49-кубиков бензинов двигател с мощност 2,5 к.с. Заявката за патент потвърждава, че името е предвидено за „сухопътни превозни средства – електрически скутери“.

Очаква се Motocompacto да функционира със сменяеми батерии за по-лесно зареждане, а пробегът му да е 60-65 км. Времето за зареждане ще е 2 часа. Максималната скорост е 25 км/ч., а мощността – 500 вата.

Сподели