Както знаете тя е задължителна по закон при управлението на двуколесно моторно превозно средство.  Какво съветват нашите специалисти?

 

Отворена или затворена каска – коя е подходяща за вас

Основно каските се делят на два основни вида: отворен и затворена (шлем). Отворените могат да имат визьор, а могат да бъдат и без. Предимството им е, че са леки и неангажиращи. Проблемът е при тях е, че нямате никаква защита на брадичката и предната част на лицето. Доказано е, че при падане тези части са изключително уязвими и могат да понесат сериозни щети. Въпреки това много хора ги предпочитат, заради лекотата им, по-свободното усещане и по-доброто охлаждане. Такъв тип каска може да е подходяща за градски условия, и управление на скутери и малки мотоциклети. Но не са препоръчителни за излизане извън града с по-големи мотори и скутери, които предполагат по-висока скорост.

Каските от затворен тип (шлем) предлагат най-високото ниво на защита. Те се делят на два вида: напълно затворен тип и отваряеми (модуларни), които позволяват предната част да се вдига или премахва от каската. Модуларните каски са предпочитани от хора, които пътуват на по-дълги разстояния и са удобни за монтиране на разговорни устройства. Много мотористи ги използват и в градски условия, заради възможността да се карат като отворена каска. Като недостатък на този тип каски може да се посочи, че са по-обемисти и малко по-тежки, което се обяснява от механизмите за отваряне и дизайнът, свързан с тях.

G3.1 MALIBU' C.Red 8
G3.1 MALIBU’ C.Red 8

 

Какви да бъдат материалът и размерът?

 

Следващият аспект е материалът, от който е направен корпусът на каската. Изработват се от два основни вида: пластмаса и композит (смес от специални нишки и смоли). Това е свързано с класа на съответната каска и предназначението и. Отразява се на здравината на каската, теглото и цената. Пластмасовите каски са по-тежки от композитните, но са и по-достъпни като цена.

Nolan N920004200097
Nolan N920004200097 – Затворените каски тип „шлем“ предлагат най-високо ниво на защита

 

Всеки може сам да направи своя избор и да избере подходящата каска. Важното е да бъде с правилния размер. Каската трябва да пасва плътно по главата. Тя не е шапка. Особено при покупка на първа каска много хора си купуват по-голям размер, която след няколко излизания става още по-хлабава и при инцидент няма да ви запази оптимално. След определянето на размера, чрез измерването на обиколката на главата в см, се стига до проба и модел на съответната марка. Няма каска, която да е удобна за всички. Затова производителите, които предлагат продукти от по-висок клас имат възможност за избор на различни по дебелина вътрешности, които да паснат оптимално.

Съветът ни е да не правите компромис с каската, която ще изберете. И да имате предвид, че дори и най-качествената каска има оптимален срок на използване, свързан с остаряване на материалите. Смята се, че животът на една каска е около пет години. При нас можете да намерите каски и шлемове на световно известните италиански марки Nolan и X-lite.

 

Сподели