Трикратният световен шампион по мотокрос Тим Гайсер направи онлайн с физиотерапевта на заводския отбор на Honda – HRC. От тренировъчната сесия с Филипо Камашела могат да се видят и научат някои лесни домашни упражнения. С тях пилотът си поддържа формата във време на изолация при пандемията от вируса COVID-19. Във видеото световният шампион разказва какъв е животът му е вкъщи по време социалната изолация

Как протича тренировката ви у дома?

Всичко е съвсем нормално. Вкъщи имам фитнес, така че тренирам нормално,  с изключение на мотора. Наистина е трудно, защото трябва да останем вкъщи. Не съм се качвал на мотор повече от две седмици. Да се ​​надяваме, че скоро ще преминем през това тежко време и ще започнем отново да се състезаваме.

Всеки ден ли тренирате у дома?

Да, всеки ден, по два пъти. Веднъж сутрин и след това следобед. Следвам плана си и въпреки че трябваше да се приспособя малко. Опитвам се да тренирам както съм го правил и преди пандемията. Искам да остана в добра форма, защото не знаем кога ще се върнем на трасето, но се надявам да започнем скоро.

Обикновено имате точна дата за началото на сезона, независимо дали е една седмица или три месеца. Знаете какво трябва да направите и кога трябва да сте готови. Трудно ли е да тренираш без точна цел?

Да, трудно е, но е еднакво за всички. Опитвам се да се занимавам и да тренирам здраво. Да съм в добра форма. Важното е да направя всичко, каквото мога.

Колко важна е физическата форма?

Мисля, че да си във физическа форма е най-важното. Ако не сме в добра форма, не можем да държим на мотора. Машината е голяма и мощна, така че трябва да можем да се справим с нея. Трябва да успяваме да издържим два манша по 35 минути. Наистина е важно да направим страхотна подготовка преди и по време на сезона. Трябва да продължим да работим усилено, за да поддържаме формата, която сме постигнали в началото на сезона. Да, физическата форма е много важна.

Какъв е седмичният ви график?

 

По принцип моят график за седмицата е натоварен – много бягам, карам колело, греба на  закрито на тренажор. Ходя във фитнеса. Това е в нормални условия, а не сега при пандемията от COVID-19. Бих тренирал два пъти седмично с мотора – във вторник и четвъртък, а след това обикновено петък пътуваме за състезанията. Разбира се, караме през уикенда – в събота и неделя. Така че, основно четири дни съм на мотора. През останалите дни бягам или карам колело колоездене, греба или съм във фитнес залата. Една сесия сутрин, една сесия следобед. Така поддържам тялото си във форма.

 

Ами възстановяването?

 

Възстановяването е наистина важно, особено за нас. Имаме 20 старта за сезона. Така че почти всеки уикенд сме на трасето. Така че е наистина е важно след състезанието в неделя, да се възстановим в понеделник. Трябва да сме готови за следващия уикенд. Трябва да презаредите батериите от състезанието. Наистина сме уморени и изтощени след Гран при. А трябва е трябва да сме готови за новата седмица и за новия състезателен уикенд. Важно е също да слушате тялото си. Понякога тялото ви е уморено и е по-добре да отделите малко време да тренирате. Когато сте уморени, не правите правилни тренировки и това не е добре. Ако тренирате твърде много или претренирате тялото си, това също не е добре. Така че трябва да поддържате баланса между тренировка и почивка и това е най-добрият начин.

 

Поддържате ли проверка на пулса си, когато тренирате? По принцип опитах тази зима. Опитах се да карам с измерител на сърдечния пулс. Средният ми беше около 178, а максималният – 190. Но разбира се, за всеки е различно. Моят ще бъде различен от вашия. Това е полезна информация, но не може да се сравни между един човек и друг.  Сега карате ли някъде? В момента всички знаят, че сме в трудни времена с вируса. Така че, не е лесно да излезете с мотора. Опитах се в началото да се кача на мотора веднъж седмично. Но при всички правила, които въведоха държавите, не ни се позволява да излизаме навън много. Така че е трудно. Затова сега се опитвам да тренирам във фитнеса, а не на мотора. Не е лесно, особено за мотоциклетистите и всички спортни хора. Свикнали сме да тренираме усилено и да бъдем всеки ден на мотора. Не е лесно, но ще оцелеем и ще му се наслаждаваме още повече, когато свърши. Наслаждавате ли се все още на карането си или го виждате повече като работа? Наистина се наслаждавам на моята езда! За мен това е най-важното. Да, обичам това, което правя. В противен случай, ако правите нещо без любов, успехът няма да дойде. Защото сте там заради нещо друго. Наистина обичам да карам мотоциклета си. Още когато се качих на него! Бях на две години и половина, та до сега. Надявам се и в бъдеще да продължа да обичам да карам мотоциклета си. И да се забавлявам! Всички спортисти, имаме късмет. Защото това е наша работа, но е и страст. Не ми се струва, че мотокросът е моята работа. Забавлявам се толкова много на мотоциклета си. Затова смятам, че имам голям късмет. Ззащото можем да се насладим на нашия спорт и да се забавляваме. И да го споделяме с всички наши фенове.

 

Сподели