Кал Кръчлоу идва в MotoGP през 2011 г. Той стана „Новак на годината“, като взе първите си подиум и полпозишъни. През 2015 г. Кал стана част от LCR Honda. Тогава взе и най-значимата си победа по време на дъждовната Гран при на Чехия в Бърно.

Това постижение го превърна в първия британец, който печели старт в MotoGP от 35 години насам. Последва победа на Филип Айлънд, Австралия. От 2017 до 2019 г., Кал печели още няколко първи места и подиуми. Сезон 2019 започна много силно с три подиума, но накрая той завърши 9-ти в генералното класиране.

Вече е май, а  сезонът в MotoGP все още не e започнал. Такава e ситуацията и в много други шампионати. Началото е дългоочаквано събитие. Кал се намира към края на кариерата си, а имаше много слухове, че тя ще приключи след сезон 2020. Британецът уточни: „Що се отнася до бъдещето ми, искам да продължа, защото трябва да докажа, че все още съм бърз и мога да победя. Ситуацията в момента не е добра, така че ще трябва да удължа кариерата си.“

Стартът на сезон 2020 в MotoGP е в несигурност, заради развиващата се пандемия на коронавирус. Наскоро Кал и семейството му намериха начин да излязат от Англия и да заминат за покрайнините на Сан Диего, Калифорния. По-точно, те са в Санта Фе,  където Кръчлоу очаква инструкции от Dorna. Ето какво каза той от Америка:

С какво се занимаваш сега? Знаем, че си голям любител на колоезденето?

Имам много, много голям късмет, че все още имам възможността да излизам и да карам велосипед! Харесва ми да карам с часове през седмицата. Защото тук можем да излизаме, ако пазим дистанция. Все още няма точен план, кога ще започнат състезанията. Просто ще трябва да реагираме своевременно. Мисля, че има по-важни неща на този свят, за които да се тревожим, отколкото мотоциклетните състезания. Но ние трябва да останем сигурни, че ще бъдем във форма, ако шампионата започне след няколко месеца.

Как мислиш, ще има ли MotoGP състезания през лятото или есента?

Надявам се. Мисля, че ФИМ, Dorna и IRTA правят всичко възможно в конкретната ситуация. Всички регламенти за развитието на мотоциклетите са замразени. Това е напълно справедливо спрямо всички отбори и производители. Dorna се справят отлично с представянето на информация за случващото се. Не знам дали ще се състезаваме до края на сезона. Надявам се, че ще можем да направим състезание, което феновете да видят. Но трябва да сме сигурни, че ще бъде безопасно. Ако дойдат 200 000 човека, трябва да сме сигурни, че всичко ще е наред. Ние се състезаваме и правим шоу. Това е нашата индустрия. Няма нещо, което да харесваме повече от това да забавляваме феновете по пистите. Надявам се, че скоро ще се състезаваме и феновете ще бъдат там.

Комуникираш ли с Honda и отбора?

Да! Държа връзка с HRC и постоянно говоря с всички членове на нашия отбор LCR Castrol Honda. Постоянно разговарям с шефовете в Япония и получавам информация за ситуацията. Опитваме се да бъдем позитивни. От друга страна разговарям и със спонсорите ми. Всеки ден се чувам с хората от Monster Energy в Калифорния. Освен, че ни спонсорират да участваме в MotoGP, те са страхотни хора. Хубаво да се чуваме, за да знаем, че всичко е наред.

Говореше се, че ще се оттеглиш след 2020 г. Джонатан Рей също се замисляше за оттегляне. Но след като настъпи ситуацията с коронавируса, мнението му се промени. Мислиш ли, че това е момент, който е тест за теб?

Не знам. Предвид ситуацията се радвам какво съм постигнал. Имах прекрасна кариера, на която се радвах. Можеше и да е по-добре, но в крайна сметка дадох всичко от себе си. Не смятам, че съм приключил още. Мотивацията ми е висока. Дори в края на миналия сезон чувствах, че съм в добра позиция и мога да продължа и през 2021 г. В това отношение не мисля, че кризата има някакво влияние. С Honda говорихме за подновяване на договора още преди да започнат състезанията. Ще видим как ще се развият нещата.

Tи беше основен тестов пилот в предсезонните изпитания на MotoGP. Направи 64 обиколки в Сепанг. Как се чувстваше? Как усети мотоциклета?

Мисля, че Honda направиха крачка напред с подобренията по двигателя и електрониката. Имахме малки проблеми на завоите в Катар, но намерихме причината. Това е важното. Да правиш много обиколки и да даваш обратно информация на Honda и инженерите. Те работят много здраво, за да ни осигурят всичко необходимо. Всичко това е в основата на всяко подобрение по машината. Тестовете са трудни, но абсолютно необходими. Чувствам се готов. Глезенът ми е по-добре, защото тренирах доста. Както казах, човек трябва да се забавлява. Но също така трябва да е готов, когато настъпи момента да се върнем на пистата. Прекарах чудесни моменти с дъщеря ми Уилол. Тя много обича сладолед, също като мен. Ще бъда готов да се върна, когато настъпи момента.

Майк Хейлууд, Джоф Дюк, Джон Съртис, Бари Шийн, Фил Рийд са все велики имена, които са оставали британска следа в MotoGP. Имат ли значение тези неща за теб?

Всъщност не. Знам колко е важно, но аз не гледам статистиката. Просто се опитвам да давам всичко от себе си, седмица след седмица. Да бъда човекът, който донесе победа след 35 години е голямо постижение. Това ще е нещо, което ще остане в историята. Бари Шийн спечели преди 35 години, аз бях номер 35 и отне 35 години, за да постигна победата. За мен е чест моето име да се споменава редом с тези легенди. Но според мен те са постигнали много повече. Аз се радвах на живота и на кариерата си като тях. Разликата е, че те са печелили шампионати. Хубаво е да погледнеш назад и да оцениш какво са постигнали. За себе си, аз не гледам към статистиката. Отивам на всяко състезание и се опитвам да дам най-доброто от себе си в надпреварата.

Сподели