Honda продължа да отбелязва 50-годишнината от създаването на своя четирицилиндров редови двигател. Поредното начинание е създаването на лимитираната серия от мотоциклети  CB1100 RS 5Four. Това са само 54 броя машини CB1100 RS, които са направени по поръчка през 2019 г. те се правят в партньорство с Honda UK. Тези 54 мотора ще бъдат изработени от 5Four Motorcycles.

 

1969 г.  е паметна за мотоциклетизма. Тогава се ражда редовият четирицилиндров Honda CB750. Той създава нов клас мотоциклети – супербайк.   зае централно място, събуждайки света и залагайки супермоторен план, който стои и до днес.
Ако минем 50 години напред, то ще видим, че Honda поддържа наследството и духа на този оригинален CB с две четирицилиндрови машини с въздушно охлаждане – CB1100 EX и CB1100 RS. Производството и на двете е във фабриката на Кумамото, с производствен процес, който интегрира технологии и експертни умения, за да създаде мотоциклети, богати на технологии и внимание към детайлите.
През 2019 г., за да отбележи 50 години от CB750, Honda UK си партнира с 5Four Motorcycles и поръча ограничен брой уникални персонализирани мотоциклети, базирани на CB1100 RS. Уникалният, вече „облечен“ CB1100 RS вече има облика на състезателен мотоциклет от златната ера. Той повече прилича на кафе-рейсър със спортна геометрия на кормилото, съчетан с висококачественото окачване на Showa, предни радиално разположени 4-бутални апарати на спирачките и лети алуминиеви 17-цолови джанти.
Гай Уилисън, шеф и движеща сила в дейността на 5Four Motorcycles е автора на мотора. Той е професионален мотоциклетен майстор, който е постигнал телевизионна слава на две колела в The Motorbike Show,. Той е тестов ездач, механик и тунингар на CB1100 RS, който е станал наистина нещо специално.

Дългосрочната перспектива на Уилисън за мотоциклетизма и детайлите са очевидни за неговото изящно творение. Всеки компонент на CB1100 RS 5Fourc може да бъде произведение на изкуството сам по себе си. Всеки детайл е избран за подобряване на сетивния контакт, който собственикът има с машината, независимо дали е визуален, слухов или действителен физически контакт.

Положението за езда CBB00 RS 5Four е пригодено с помощта на кормилото на Renthal Ultra Low, състезателните ръкохватки Tomaselli, късите лостове за състезателни спирачки и красивите огледала за заготовки, всички завършени в черно. Единичната седалка е ръчно изработена от алкантара. Стъпенките са от алуминий, полиран до огледален блясък.

Не се вижда и пластмаса. Обтекателят и аеродинамичното крило, заедно с опашката са ръчно изработени от алуминий. Двойка титанови Urban Growler ауспуси са от Racefit – най-големият британски производител на изпускателни системи. Те са красиво заварени, за да изглеждат зашеметяващи и дават дълбок и отличителен звук.

 

Сподели