Алекс Ринс спечели сензационна победа в Гран При на Великобритания. На пистата Силвърстоун той победи лидера в шампионата Марк Маркес (Repsol Honda) само с 0,013 сек. в едно феноменално състезание в MotoGP. Звездата на Honda продължава да е лидер във временното класиране с по-голям аванс, след като основния му конкурент Андреа Довициозо се сблъска с Фабио Куартараро и отпадна. Трети стана Маверик Винялес.

Преднината от 13 хилядни на Ринс пред Маркес е 4-ата най-малка в историята на Гран При. Двамата изравниха разликата между Валентино Роси и Макс Биаджи на Филип Айлънд от 2001 г. Другите състезания с най-малка разлика са: Бари Шийн срещу Джакомо Агостини в Ассен 1975 г. – 0.000 сек, Алекс Кривие срещу Мик Дуън в Бърно 1996 г. – 0.002 сек. и Тони Елиас срещу Валентино Роси в Ещорил 2006 г. – 0.002 сек.

Когато светлините на Силвърстоун угаснаха и всички пилоти се насочиха към Копс, когато задната част на мотора на Куапртараро приплъзна. Французинът реагира и опази Ринс, но падна, а Довициоцзо се сблъска с падналия пилот. Дови бе откаран към медицинския център за преглед, а по-късно беше транспортиран до болницата в Ковънтри, за да се  потвърди, че италианецът няма счупвания, след като понесе тежък удар в главата.

Междувременно Маркес се измъкна и водеше. След него бе Валентино Роси, а Ринс бе 3-и. На последния не му отне много време, за да изпревари „Доктора“. Той и Маркес се откъснаха напред от Роси. Винялес също изпревари Роси на правата Хангар. Двамата – Маркес и Ринс правиха шоу в челото, като разликата бе между 1,5 и 2 сек. през цялата дистанция, като няколко пъти се изпреварваха.

На последния завой в последната обиколка Маркес знаеше, че Ринс има предимство и се опита да го покрие. Пилотът на Repsol Honda имаше леко потрепване, докато Ринс пое по широката траектория и зрелищно спечели надпреварата само с 0.013! Винялес пресече финала 3-и, следван от съотборника си Роси. Местният герой Кал Кръчлоу (LCR Honda Castrol), който е роден в Ковънтри  стана 6-и.

Сподели