Отборът на Monster Energy Honda продължава подготовката си за 41-ото издание на рали Дакар. Официално бе потвърдено, че то ще се състои изцяло в Перу и ще има общо 10 етапа.
Организаторите на рали Дакар 2019 публикуваха първите детайли на предстоящото издание, което ще стартира в столицата на Перу – Лима на 6 януари. Оттам колоната ще тръгне на юг, по крайбрежния район с етапите в Писко, Сан Хуан де Маркона и Арекипа – места, които вече бяха включени в последното издание на ралито тази година. В Мокегуа  ще бъде уникалният маратонски етап, преди колоната да пристигне в Арекипа за почивката на 12 януари преди Дакар 2019 да започне обратното пътуване до Лима с етапите в Сан Хуан де Маркона и Писко. Дължината на ралито е около 5000 км, като от тях 3000 км са специални етапи и около 2000 км за връзка.

Monster Energy Honda се стяга за рали Дакар 2019
Monster Energy Honda се стяга за рали Дакар 2019

Технически, състезателите могат да очакват трудни дни, изпълнени с натоварване на навигацията. Monster Energy Honda вече започна подготовката си за Дакар, с натоварена лятна програма. Това лято тя включва три южноамерикански състезания. Първото е рали „Атакама“ в Чили, последван от Desafío Ruta 40 в Аржентина, като и двете състезания носят точки са световния шампионат на FIM. Освен това екипът ще участва в състезанието „Inca Challenge“ в Перу, част от сериите Dakar, което ще бъде през септември.

Програма на Дакар 2019

Дата Етап Място
6 януари Старт Лима
7 януари Етап 1 Лима – Писко
8 януари Етап 2 Писко – Сан Хуан де Маркона
9 януари Етап3 Сан Хуан де Маркона – Арекипа
10 януари Етап 4 Арекипа – Мокегуа
11 януари Етап 5 Могуегуа – Арекипа
12 януари Почивен ден Арекипа
13 януари Етап 6 Арекипа – Сан Хуан де Маркона
14 януари Етап 7 Сан Хуан де Маркона – Сан Хуан де Маркона
15 януари Етап 8 Сан Хуан де Маркона – Писко
16 януари Етап 9 Писко – Писко
17 януари Етап 10 Писко – Лима
Сподели