Лоренцо Дала Порта (Leopard Racing) с Honda е новият световен шампион в клас Moto3. Той спечели Гран при на Австралия на пистата Филип Айлънд. С този успех сложи и короната. Той стана първият италианец в най-малкия клас с тила, след Андреа Довицозо през 2004 г.

Дала Порта водеше пред стартиралия от първа позиция негов съотборник Маркос Рамирес. Той стана втори и двамата донесоха още един двоен успех на Leopard Racing и за Honda. Тимът вече си бе спечелил титлата при тимовете. Honda пък спечели трофея при производителите.

Трети в Австралия стана победителят от миналата година Алберт Аренас (Gaviota Angel Nieto Team). За него това бе 3-и пореден подиум на 3-а позиция. Основният конкурент на Лоренцо Дала Порта за титлата Арон Канет (Sterilgarda Max Racing Team) катастрофира на завой 1 на 3-ата обиколка и облекчи задачата на италианеца по пътя към победата.

Миналата година бе поставен рекорд с най-малката разлика между първите 15 на финала в историята на Гран При в Moto3. Сега на Филип Айлънд имаше класическа непрекъсната смяна на лидерите. Всичко, което трябваше да направи Дала Порта в ситуацията е да стигне до финала, като събере максималният брой точки, за да вземе короната в Moto3. Той бе в челото на една голяма група от 20 пилоти.

Дала Порта обаче бе решил да се бори по свой начин. Отпред беше и Дарин Биндер (CIP Green Power), който направи зашеметяващ старт отзад на решетката и се включи в сражението първо място. Съперници му бяха трима пилоти на Honda – Джон Макфий (Petronas Sprinta Racing), Тони Арболино (VNE Snipers) и Тацуки Сузуки (SIC58 Squadra Corse).

В челото обаче винаги беше Дала Порта. Италианецът караше страхотно, а проблемите му бяха зад гърба. Водещата група сменяше лидера си във всеки сектор. Дала Порта се сменяше със Сузуки или Макфий. С бясна атака на Лъки Хайтс Рамирес се мушна отвътре и изпревари и тримата.

Малко преди финала Дала Порта бе отново лидер. Пилотът с № 48 претендираше за победата и в Moto3 и в шампионата. Искаше да сложи короната по най-добрия начин – триумфално. Рамирес изпревари Сузуки и Аренас, за да донесе първо и второ място на  Leopard Racing. Аренас остана 3-и, следван от Сузуки.

Лоренцо Дала Порта – новият  шампион в Moto3

Пилотът на Leopard Racing Лоренцо Дала Порта е новият шампион в Moto3. Той сложи короната за 2019 г. по най-добрия начин – с победа. Италианецът спечели Гран при на Австралия на пистата Филип Айлънд. Това бе 10-ия подиум и третата победа през този сезон за младия италианец. Но и други фактори му помогнаха да спечели титлата в Moto3.

Лоренцо Дала Порта е първият италианец, който печели титлата в Moto3, следвлизането на класа през 2012 г. Той е и първият италиански пилот, печелил короната в най-малкия клас след Андреа Довициозо през 2004 г.

 

Дала Порта е 15-ия различен италиански пилот, който печели короната в най-малкия клас. Титлата на Дала Порта е 24-а в най-малкия клас и 78-а за италианските пилоти.

Дала Порта е спечелил четири състезание в кариерата си досега. Той се изравни с Алекс Маркес и Николо Антонели на 13-о място в класацията на пилотите с най-много победи в Moto3 след 2012 г.

Дала Порта стъпи на подиума 10 пъти този сезон, повече от всички свои съперници. Той има 15 подиума в клас Moto3. Изравни се със Сандро Кортезе и Алекс Маркес. Има една по-малко от Хоан Мир, който е 9-и в класацията за най-много подиуми на пилот в класа.

С 15 подиума Дала Порта мина на 3-о място в листата на италианските пилоти с подиуми в Moto3. Пред него са Енеа Бастианини и Романо Фенати по 24.

Дала Порта е първият пилот, който печели световна титла в Гран При, след като има една и в световния юношески шампионат FIM CEV Repsol Moto3.

За 5-и път пилот на Honda печели световна титла в Moto3. Преди него това с правили Алекс Маркес (2014), Дани Кент (2015), Хоан Мир (2017) и Хорлхе Мартин (2018).

Лоренцо Дала Порта е водил 129 обиколки през този сезон. Той влиза в класацията на 10-те пилоти, водили повече от 120 обиколки за един сезон, след влизането на клас Moto3 през 2012 г.

Сподели