Хауме Масия (Leopard Racing) с Honda е световен шампион в Moto3 за 2023 г.! Победа в напрегнатото и драматично състезание за Гран при на Катар осигури на испанеца първа титла в малкия клас. Състезателят има четири победи през този сезон и взел 10 подиума досега. Масия бе лидер в класирането през целия период. Освен това испанецът донесе на Honda шестата титла в Moto3.

Роден в Алгемаси, Валенсия, Масия се състезава в Red Bull MotoGP Rookies Cup и в продължение на три сезона в JuniorGP,  преди да направи своя дебют в Гран При през 2017 г.

През 2018 г. той стартира в първия си пълен сезон и завърши 13-и като новобранец. През 2019 г. постигна първа победа в Аржентина, а след това я подкрепи с 2-ро място на следващото състезание в Америка.

Още две победи спечели Масия през 2020 г., когато се премести в Leopard Racing, преди да премине към Red Bull KTM Ajo за сезони 2021 и 2022. Във втория си престой в тима, Масия спечели три пъти за два сезона. Завърши на 4-то и 6-то място в общото класиране, преди да се върне в Leopard Racing и Honda за 2023 г.

Три подиума в първите пет старта бяха добро начало на годината за номер 5. Той обаче трябваше да изчака до Гран при на Нидерландия, за да спечели първа победа отново в цветовете на Leopard. Две нули на Силвърстоун и Ред Бул Ринг след това поставиха значителен удар върху надеждата му за титла. Масия отговори превъзходно, като завърши на второ място в Барселона и в Мизано, спечели в Индия и след това отново в Япония.

Moto3: Хауме Масия слага короната за 2023 г. с победа, печели шеста титла за Honda

Мечтата за титлата се върна. Три поредни финала без подиум не му попречиха на стремежа към статута на лидер в Световното първенство. След като завърши 3-и в Малайзия, първата му възможност за „мачбол“ бе при пристигането в Катар.

Сблъсъкът беше напрегнат. Борба в челото и с някои сериозно близки размени между него и ключовия му съперник Аюму Сасаки през цялото време. Всичко стигна до последната обиколка. Масия остана лидер и взе четвърта победа за годината, осигурявайки короната с още 25 точки.

Испанецът донесе на Honda шестата титла в Moto3 и се нареди до някои доста големи имена в MotoGP.

Ето още някои интересни факти:

На възраст от 23 години и 19 дни в деня на състезанието в Катар, Хауме Масия е вторият най-възрастен пилот, спечелил титлата в Moto3 след Алберт Аренас (23 години и 347 дни през 2020 г.). В допълнение, той е първият пилот, завоювал титлата с повече от 100 старта в Moto3.

Това е шестият път, в който пилот на Honda грабва титлата в Moto3, добавяйки към шампионатите, спечелени от Алекс Маркес (2014), Дани Кент (2015), Жоан Мир (2017), Хорхе Мартин (2018) и Лоренцо Дала Порта ( 2019).

Масия е печелил 10 пъти в Moto3 и се изравни с Денис Фоджа на трето място в списъка на пилотите с най-много победи в Moto3 от 2012 г. насам, зад Романо Фенати (13) и Жоан Мир (11). Бил е на подиума 27 пъти в класа и е вторият пилот с най-много подиуми в Moto3 след Романо Фенати (29). Масия е и осмият испански пилот, който печели титлата в Moto3 от въвеждането на класа през 2012 г.

Moto3: Хауме Масия слага короната за 2023 г. с победа, печели шеста титла за Honda

 

Сподели