Денис Фоджа (Leopard Racing) с Honda взе първата си победа след Гран при на Индонезия. Това стана в невероятно напрегната битка на пистата Силвърстоун в клас Moto3. В Гран при на Великобритания втори стана Хауме Масия, който стартира 21-ви. Трети стана Дениз Ончу. Претендентите за титлата, Серхио Гарсия и съотборникът му Изан Гевара, паднаха в отделни инциденти.

В началото няколко състезатели се редуваха начело като лидери. Гевара, Рюсей Яманака, стартиралият за първи път от полпозишън Диого Морейра и Ончу. Те започнаха силно и водеха за кратко, но Гевара беше този, който на завой 1 на обиколка 2 застана начело.

Местната звезда Джон Макфий постигна голям напредък и от 10-и стана 4-и. Тацуки Сузуки (Leopard Racing) с Honda също се изкачи до челото.

Межди първите 20 състезатели лидерството се променяше обиколка след обиколка. Фоджа, 8 тура преди края, постигна най-голямата преднина в цялото състезание – 0,6 сек. Сузуки действаше на второ място. Давид Муньос (BOE Motorsports) се върна в челната петица, след като получи наказанието – дълга обиколка. Гевара и Макфий се озоваха на 10-то и 11-о място, а Гарсия беше 8-ми.

Четири обиколки преди края, Гарсия беше P6, пред съотборника си и съперник за титлата Гевара, който беше P9. По-малко от две секунди разделиха топ 16. Три обиколки преди края Иван Ортола поведе за първи път, но веднага потъна надолу по правата.

После дойде голямата драма. Аюму Сасаки докосна задната част на Гарсия на завой 13 и двамата състезатели катастрофираха. Сасаки беше откаран в медицинския център. Японският състезател беше в съзнание, а Гарсия се качи отново на мотора си, но не можа да продължи.

Насочвайки се към последната обиколка, Ончу беше лидер, следван от Муньос и Ортола. Гевара бе 7-и. След това Масия поведе, за да загуби лидерството от Фоджа. След това се разигра още една, нова драма. Гевара беше изхвърлен от Ортола в завоя Стоу, след като последният изпревари Ончу. Сузуки също катастрофира на изхода.

Фоджа, третият в надпреварата за титлата, поведе пред Масиа, Муньос и Ончу. Денис Фоджа успя да избегне проблемите, и да удържи решаваща победа с 0,252 сек. Масия победи Ончу само с 0,045 сек. и завърши втори.

Още един мотоциклет Honda имаше в топ 10. Андреа Миньо (Rivacold Snipers) завърши на 10-а позиция.

Сега дистанцията между Гарсия и Гевара остава три точки, но Фоджа намали разликата към върха. Италианецът е на 42 точки от водещия испанец осем състезания преди края на първенството. Следваща спирка е Австрия.

Сподели