Хорхе Мартин (Del Conca Gresini Moto3) с Honda спечели Гран при на Холандия на пистата Ассен. Това бе 4-ата му победа за сезона, с която той отново излезе начело във временното класиране със 105 т., макар и само на 2 т. през Марко Безеки (Redox PruestelGP), който преживя невероятна драма в последната обиколка. Три машини Honda окупираха подиума. На Мартин му асистираха Арон Канет (Estrella Galicia 0,0), който пресече финала на 7 десети след него и Енеа Бастианини (Leopard Racing).

Мартин бе първият пилот, стартирал от първа позиция, който печели победата на Катедралата Ассен в клас Moto3. Той тръгна първи и поведе пред съотборника си Лоренцо Дала Порта, но след него веднага се оформи група, която го преследваше и притесняваше. Сред тях бе Арон Канет, който също бе лидер няколко пъти. Същото може да се каже за лидера до състезанието в Ассен Марко Безеки. В лидерската група, първо от 5 мотоциклета и нараснала до последните обиколки на 8, битката бе страхотна, както винаги. След успешна атака в 12-ата обиколка начело излезе Джон Макфий (CIP – Green Power). Полсе Мартин отново си върна позицията за кратко. Макфий го измести, но Мартин възстанови лидерството си и дори дръпна с минимална преднина. Две обиколки преди финала Макфий падна на 9-ия завой, като се бореше за 4-ото място. В челото бяха Мартин, който в последния тур влезе със стабилна преднина, Канет и Безеки. Тогава, на завой 10 Безеки падна и не стигна до финала. Така изгуби не само подиума, но и лидерството в шампионата. Само той и Макфий от общо 30 пилоти в класа, не стигнаха до финала.

Четвърти, след Мартин, Канет и Бастинанини, стана Хайме Масиа (Bester Capital Dubai), за който това е най-доброто класиране досега в класа и стана най-добре представилия се новак. Същото може да се каже и за петия – чешкия ветеран Якуб Корнфейл (Redox PruestelGP), който стана 5-и, само на десета от Масиа. Чехът тръгна от 23-а позиция и постигна най-доброто си класиране за сезона. На 6-а позиция се нареди Лоренцо Дала Порта (Leopard Racing) с Honda, който победи само с 0,022 сек. Дарин Биндер.

Сподели