Тацуки Сузуки (SIC58 Squadra Corse) с Honda зарадва с емоционална победа Паоло Симончели в Мизано. Японецът бе най-бърз на пистата, носеща името на покойния Марко Симончели. Сузуки спечели Гран при на Сан Марино за екипа, ръководен от Паоло. Втори стана Джон Макфий (Petronas Sprinta Racing). Трети бе друг пилот на домакините – Тони Арболино (VNE Snipers). Така подиумът бе окупиран от мотоциклети Honda.

Сузуки стартира от първа позиция, взе холшота и поведе по перфектен начин със своят мотоциклет Honda. Арболино тръгна по-добре от Арон Канет (Sterilgarda Max Racing) от първа редица. В първите няколко обиколки Сузуки и Арболино си разменяха местата.

Драмата дойде в 4-ия тур. Канет се движеше 3-и, когато моторът КТМ му започна да се движи бавно. Николо Антонели (SIC58 Squadra Corse) и Челестино Виети (SKY Racing Team VR46)  катастрофираха на изхода на 5-ти завой.  Безпомощен Канет се върна в бокса. Това бе добре дошло за лидера в класирането Лоренцо Дала Порта (Leopard Racing). След хаотична обиколка, той се озова на трето място.

Сузуки и Арболино вече бяха с прилична преднина. Хауме Масия и Андреа Миньо от WWR също бяха след Дала Порта се опитаха да догонят лидерите. И го направиха. На 8-ата обиколка начело бе група от петима. След това се разигра ожесточена битка. Петимата бяха на 1,5 от преследващата ги втора група.  Ай Огура (Honda Team Asia) успя да стане 6-и и се броеше за предна позиция.

Осем обиколки преди края Огура беше със 7 десети по-бърз от лидера на състезанието Сузуки. Пилотът на Honda Хонда се развихри, като видя напредващия Огура. Същото стори и Макфий. В този екшън, за Дала Порта бе жизнено важно да вземе повече точки, след като Канет беше отпаднал. Сузуки отстъпи лидерството на Масия. В последните три обиколки, само за няколко завоя, испанецът стана 7-и. Сузуки пак бе лидер пред Арболино. Дала Порта и Масия се захапаха на завой 2 и това им струваше място на подиума. Те изостанаха с повече от половин секунда. Миньо се залепи за гърба на Арболино и се разби, като подкоси и Огура.

Така Сузуки бе срещу Арболино и срещу Макфий. Шотландецът направи смел ход отвътре и отне мястото на Арболино в завой 12. Сузуки все още бе начело и със впечатляваща скорост не позволи на Макфий да го атакува. Така Сузуки постигна първата си победа в Moto3 в домашната надпревара на отбора си, на пистата, наречена Марко Симончели. Победата бе  емоционална, сензационна, феноменална.
Изпълнението на Макфий бе запомнящо се. Шотландският боец тръгна от 14-о място, за да вземе третия си подиум в сезона. За Арболино път бе 4-и подиум. Масия взе 4-о място, тъй като Дала Порта беше наказан три секунди за превишаване на лимитите на пистата.

Сподели