Този уикенд всички погледи бяха насочени към осемкратния световен шампион Марк Маркес и неговото завръщане на пистата. И големият шампион, след повече от 9 месеца отсъствие от пистите – след Испания 2020 г., се класира на 7-о място в първото си състезание.

На квалификацията Маркес се нареди на 6-о място и бе най-бързият пилот на Honda. Той бе единственият на първите четири редици.

На старта на третитя кръг от шампионата през 2021 г., слънцето отново грееше в Алгарве. Спокойната Warm Up сесия показа, че и двамата пилоти на Repsol Honda имат добри настройки на машините си Honda RC213V.

Когато светлините угаснаха, Марк Маркес беше в центъра на вниманието, когато стреля напред от 6-о място и веднага започна битка в челната тройка. Натоварването беше жестоко и все още възстановяващият се Маркес се оказа принуден да намали темпото. Стратегията на Маркес бе да задържи място в топ 10, като същевременно се стреми да избягва грешки.

Изпълнявайки предварителните си намерения да завърши състезанието, Маркес зае 7-о място и отново бе най-добре класиралият се пилот на Honda. Най-интересното бе, когато Марк се върна в бокса, как бе приет емоционално от целия екип Repsol Honda. Той бе аплодиран с бурни аплодисменти на отбора. Със своите девет точки за 7-ото място, те са първите за Марк Маркес от 518 дни точкова суша.

За съжаление, състезанието на Пол Еспаргаро беше компрометирано само след няколко обиколки, тъй като технически проблем го върна в бокса. След като направи обещаващ старт, Еспаргаро се бореше за влизане в топ 10. После проблемът със задната спирачка да принуди да изостане назад да се оттегли. Това е първият случай на Еспаргаро да не завърши състезание с екипа на Repsol Honda.

Световното първенство на MotoGP сега се установява в познат ритъм, преди да се завърне за четвърти кръг в Херес. И за Марк Маркес, и за Пол Еспаргаро уикендът дава шанс да продължат съответните си пътувания и да покажат още повече от потенциала на RC213V.

Сподели