Световният шампион Марк Маркес спечели своята 50-а победа в кралския клас и 6-а за този сезон. След лятната пауза в шампионата плотът на Repsol Honda в типичен стил оглави класирането на пистата Бърно за Гран при на Чехия и постепенно започна да се откъсва напред. На финала той завърши с 2.452 сек пред Андреа Довициозо. Подиумът допълни Джак Милър.

Стартът на състезанието бе отложен с 40 минути, тъй като малко преди пилотите да потеглят за загряващата обиколка, над трасето заваля дъжд. Всички бяха със сликове и затова се прибраха в бокса. След инспекция на трасето началото на състезанието беше дадено при почти изцяло изсъхнала писта. Съответно и всички състезатели бяха с гуми за сухо.

Маркес бе на първа позиция за 58-и път. По този показател той се изравни с петкратния световен шампион Мик Дуън който съща караше Honda. Това бе 86-а полпозишън в кариерата на Маркес. Тай направи силен старт и поведе. Зад него се озова Довициозо, който потегли отлично от 4-а позиция. Следваха Милър и Алекс Ринс. Двамата си размениха местата в 3-ата обиколка.

В първите обиколки обаче Маркес не можеше да се откъсне. След 10-ия тур обаче той вдигна темпото и започна да трупа преднина, която достигна 3 секунди. В края Марк намали малко намали темпото, за да си осигури 50-ата победа в кралския клас и 76-а в кариерата си. Така той се изравни с Майк Хейлууд. Испанецът сега увеличи преднината си пред Довициозо на 63 точки.

В спора за 3-ото място Милър изпревари Ринс в предпоследната обиколка. Кал Кръчлоу с LCR Honda пък мина пред Валентино Роси в битката за 5-ото място. В топ 10, на 9-о място се класира Такаки Накагами, другият пилот на LCR Honda. Заместникът на Хорхе Лоренсо и съотборник на Маркес – Щефан Брадъл стана 15-и.

 

Сподели