След 11 години, 169 старта в Гран при, 59 победи, 64 първи позиции, 102 подиума и шест световни титли, Марк Маркес и екипът на Repsol Honda се разделиха. Те поемат по нови, но различни пътища.

И на съвместната история бе сложен край с подиум на Марк Маркес в спринта на пистата Рикардо Тормо във Валенсия, в края на сезон 2023. За съжаление, в основното състезание Маркес отново катастрофира, след като се сблъска с претендента за титлата Хорхе Мартин.
Комбинацията от Маркес с #93 и Repsol Honda с мотоциклета RC213V бе сила, с която всички трябваше да се съобразяват още от първото им състезание заедно. Маркес дебютира на подиума и спечели победа още във второто състезание.
Оттогава Маркес счупи безброй рекорди по пътя си към шест световни първенства и 59 победи в Гран При. Той стана най-успешният пилот на Honda от всички във висшия клас. Затова уикендът във Валенсия беше много емоционален. Там Маркес имаше две победи във висшия клас и никога не е завършил състезание извън подиума на четирикилометровата писта, преди финалното състезание.
Маркес се отличи, като завоюва труден финален подиум на спринта с екипа на Repsol Honda. Той се придвижи от девето до трето място, Маркес завоюва труден финален подиум за спринт с екипа на Repsol Honda.
Това бе 3-и подиум на Марк Маркес в спринта за тази година и това бе много емоционален и подарък за отбора на Repsol Honda.
Стартирайки перфектно, Маркес незабавно навакса и запази темпото на лидерите. Той записа и най-бързата обиколка в състезанието в четвъртата обиколка – 1’29.809, преди да пресече 3-и финала.
Пристъпвайки на подиума в спринта с хиляди фенове и членовете на неговия отбор Repsol Honda под него, Маркес – който се радва на 11 сезона с HRC, пребори емоциите, за да отпразнува своя трети подиум в спринта за 2023 г.

Сподели