Марк Маркес (Repsol Honda) спечели Гран При на Аржентина. Той бе най-бърз на пистата Термас де Рио Ондо, като разби надеждите на конкурентите си за успех. Световният шампион финишира с повече от 9 секунди преднина (9,816 сек.) пред втория Валентино Роси. Трети стана Андреа Довициозо, като двамата италианци се бориха до последно за второто място.

Пилотът на Honda Маркес направи отличен старт от първа позиция и поведе, следван от Маверик Винялес. Зад испанеца бяха Довициозо, Роси и Джак Милър. Маркес дръпна със секунда на първата обиколка и с 2.4 сек. след втората.

Зад него битката бе между Дови, Роси, Милър, Кал Кръчлоу (LCR Honda Castrol) и Франко Морбидели. Кръчлоу бе наказан от дирекцията на състезанието с преминаване през питлейна заради фалстарт. Така победителят от миналата година в Аржентина бе лишен дори и от подиум.

Маркес водеше на 8-ата обиколка с 5 секунди, а след него 6 пилоти се бяха събрали в една. Дови и Роси започнаха битка. Доктора го изпревари на 9-ия тур, като държеше втора позиция в половината състезание. От второ до седмо място имаше половин секунда разлика, а пилотите се бяха разделили по двойки – Доктора с Довициозо, Морбидели и Петручи, Ринс и Милър. Маркес водеше с 12 секунди.

Дови и Роси се откъснаха пред останалите пилоти, движещи се в пакет. Маркес бе недостижим с неговият мотоциклет Honda.  Петручи, Ринс и Милър се бореха за 4-о място. На влизане в последната обиколка Дови бе преди Роси, когато Доктора го атакува на завой 7 и го изпревари.  Маркес спечели първата си победа за сезона. Роси стана втори и взе първия си подиум от Германия през 2018 г. Дови стана трети и преди старта в Остен, Тексас, той е с 4 т. след Маркес в шампионата.

Сподели