След като в две поредни състезания световният шампион и лидер във временното класиране  Марк Маркес губи в последната обиколка, сега спечели точно в нея. Пилотът на Repsol Honda стана първи на пистата Мизано за Гран при на Сан Марино. След драматично преследване по цялата дистанция, в последния тур Марк успя да изпревари 20-годишния Фабио Куартараро. Новакът направи блестящо състезание и бе на крачка от първата си победа. Трети стана Маверик Винялес, който стартира от първа позиция.

С този успех Маркес вече има 77 победи – с една повече от Майк Хейлууд. С успеха си в Мизано, испанецът увеличи на 93 т. преднината си във временното класиране пред Андреа Довициозо. Във висшия клас Маркес спечели своята 51 победа.

Винялес стартира от първа позиция и поведе, следван от Куартараро и Франко Морбидели. Маркес изостана на старта, но започна да се придвижва напред. Стана 3-и, а Куартараро изпревари  Винялес на 3-ата обиколка и поведе. Малко след това и Маркес задмина Винялес. Така той и Куартараро поведоха битка за челото. Лидер бе 20-годишния французин, а по петите му летеше Маркес.

Така се стигна до последната обиколка. Маркес  поведе в завой 1. Куартараро даде газ след завой 3, излезе добре от него и на 4-ия пак се върна на върха. На завой 8 Маркес спря по-късно и в десния получи предимство. В завой 10 той затвори Куартараро.  Пилотът на Yamaha успя да се долепи до лидера на  11 и 12 завои. Французинът беше точно зад Маркес в бавния десен  завой 14. Маркес премина в защитната траектория и беше бавен във върха на завоя. Квартараро се опита да се отдръпне, но нямаше как. Спря рязко и моторът му почти докосна задното колело на Маркес. После Куартараро загуби скорост и всичко приключи. Маркес се върна към победата след две поредни втори места в състезания, където губеше в последния завой на последната обиколка.

Винялес остана 3-и. След него, на 4-о място финишира съотборникът му Валентино Роси.  Пети стана Франко Морбидели.  Шести стана Андреа Довициозо и взе 10 т. Шансовете му за титла обаче намаляват.  След него, 7-и стана Пол Еспартаро, като това е едно от най-добрите му класирания за този сезон.

 

Сподели