Световният шампион Марк Маркес (Repsol Honda) стана най-успешният пилот на Honda във висшия клас. С победата си в Гран при на Австралия, испанецът вече има 55 победи,  с една повече от Мик Дуън.

На пистата Филип Айлънд 8-кратният шампион постигна невероятна победа, след като сънародника му Маверик Винялес катастрофира в последната обиколка. Този инцидент качи Кал Кръчлоу (LCR Honda Castrol) 2-и на подиума. Трети стана местният герой Джак Милър.

Изненадите започнаха след старта. От 4-о място в решетката Валентино Роси  се изстреля напред. Доктора стартира в своята Гран при №400 и влезе първи в завоя Дуън. Винялес бе 6-и. Доктора задържа лидерството си до 4-ата обиколка, когато Кръчлоу го изпревари в завой 1. Британецът и Андреа Яноне водеха колона от 9 пилоти. След тях бяха Роси, Маркес, Винялес, Алеиш Еспаргаро, Андреа Довициозо, Милър и Алекс Ринс.

Маркес и Винялес си пробиваха път напред.  Двамата изпревариха Яноне в завой 1, а Кръчлоу се приобщи към тях. Тримата правеха обиколки по 1:29 мин., за да се отърват от двубоя за 4-о място. Пилотът на LCR Honda Castrol обаче не можеше да издържи темпото на Винялес и Маркес.

Двамата испанци започнаха да демонстрират своето превъзходство на пистата. Кръчлоу не ги смущаваше, но той не бе притеснен от идващите зад него. Там бяха 8 пилоти – трима с Ducati, двама със Suzuki, двама с Aprilia и един с Yamaha.

Винялес и Маркес бяха като на релси. Откъснаха се на повече от три секунди от Кръчлоу 10 обиколки прид финала. Маркес пробва атака на завой 1, но задържа изпреварването. Дойде време за последна обиколка. Този път Маркес се изстреля покрай Винялес в завой 1 и поведе. Маверик даде газ, с надеждата за атака от вътрешната линия на завой 2, но Маркес му  затвори вратата. На завой 4 Винялес не беше достатъчно близо. Единствената възможност за изпреварване бе на завой 10.

Точно на върха на Лъки Хайтс, Винялес беше на гърба на Маркес. След това неговата Yamaha се прехвърли в зоната за спиране, която доведе до катастрофата на Маверик. Предотвратена бе и друга драма, тъй като Маркес имаше късмет, че не бе изхвърлен от катастрофиралия YZR-M1 на  Винялес.

Така Маркес взе победа № 55 в кариерата си в MotoGP. Той стана най-успешният пилот на Honda във висшия клас. Изпревари легендата  Мик Дуън на домашната му писта. Катастрофата на Винялес донесе второ място на победителя от 2016 г. Кал Кръчлоу. В последната обиколка Милър спечели битката за 3-ото място на подиума. Причината е, че Довициозо отвори повече завой 2, и Милър профуча покрай него. Така битката за отборната титла между  Ducati Team и Repsol Honda е с разлика само 1 точка.

Сподели