Световният шампион Марк Маркес завърши триумфално сезона с нова победа за Honda. Той спечели Гран при на Валенсия и донесе трета тила за Honda. Освен при пилотите и производителите, сега Repsol Honda  все короната и при тимовете.  Маркес завърши сезона с абсолютен рекорд – 420 т. и 12 победи. Това бе 56-и триумф в кариерата на испанеца.

На подиума на пистата Рикардо Тормо втори стъпи Фабио Куартараро,  който стана най-бързият независим пилот и то в дебютния си сезон.  Той има 7 подиума и 6 първи позиции. Фабио вече взе трофея Новак на годината още на предишното състезание в Малайзия. Трети стана Джак Милър, за когото това е най-доброто състезание за сезона, като за пети път е не подиума.

Още нещо знаменателно се случи на пистата във Валенсия. С шампионата се раздели Хорхе Лоренсо. „Спартанецът“, който този сезон бе втори пилот в Repsol Honda, завърши 12-и в последното  си състезание.

При старта Милър взе холшота, но много бързо бе изпреварен от Куартараро, който поведе след втория завой. Маркес направи бавен старт, но завърши първата обиколка на 3-а позиция. След това се вдигна на щурм и 19 обиколки преди края вече бе лидер на състезанието,  за да не отстъпи позицията си. Курартараро финишира на перфектното второ място, като отново показа, че е сред най-бързите пилоти.

Имаше много падания. Първо падна Кал Кръчлоу (LCR Honda CASTROL). След това завой 6 стана „лобно“ място на трима. Първо се хлъзна и падна Данило Петручи. Веднага след него, на същия завой упражнението повтори Йохан Зарко. И докато пилотът на LCR Honda IDEMITSU ставаше в чакъла, отзад го подсече летящия мотоциклет на падналия Икер Лекуона. Зарко, който най-вероятно ще замести Лоренсо в тима на Honda, бе изнесен с носилка до медицинския център. Той обаче, както и всички пилоти, нямаха контузии.

Сподели