Завършиха първите и единствени предсезонни тестове за пилотите от MotoGP в Катар. Всички отбори от висшия клас бяха на пистата пет дни. Само последният бе провален, тъй като силният вятър донесе много прах от пустинята, която покри пистата. Трасето не можа да бъде почистено от машините. За японските гиганти от Honda това беше малко смесен тест. На трасето бе един заводски пилот, един тестов и двама от сателитния тим. Основният положителен резултат от Лосаил са усилията на Пол Еспаргаро (Repsol Honda).

Испанецът зае 9-о място с точно същото време като Йокан Зарко и влезе в топ 10. За Пол, който прави дебют в отбора, на този тест за първи път се качва на този мотор. Адаптацията на Еспаргаро от KTM към Honda бе безпроблемна. Той впечатли почти всички в падока със своето представяне до момента. Завършвайки теста, Пол Еспаргаро описа дебюта си като „освобождаване на болката“ от зимата, пълна с очакване.Технологично, Honda донесе три различни шасита в Катар – едно „стандартно 2020“, едно карбоново, свързано към рамката, и едно напълно ново. Няколко нови аеро пакета тестваха Щтефан Брадл (Honda Test Team) и Такаки Накагами (LCR Honda Idemitsu). Не е ясно обаче кое от тях са избрали от HRC за уикенда на първото състезание. Накагами беше вторият най-добър мотоциклетист на Honda – 12-и, следван от Брадъл –  13-и. И двамата имаха повече от една катастрофа, като само Брадъл падна два пъти в един от дните.

Пилотите на Honda паднаха общо 10 пъти. За съжаление на Алекс Маркес (LCR Honda Castrol), голямото и тежко падане на завой 9 му донесе малка фрактура на метатарзалната кост на десния крак. Той обаче ще е във форма за първия старт.Мениджърът на Repsol Honda Алберто Пуч не искаше да издава чувствата си, но беше много доволен от това колко „гладко“ се е адаптирал новият му пилот Пол Еспаргаро. Един огромен проблем през следващите 14 дни ще бъде и дали Марк Маркес ще се качи на мотора в Катар, след като резултатите от последният му преглед са много добри. Дали осемкратния световен шампион ще се нареди до впечатляващия си съотборник Еспаргаро в първия кръг на 28 март?

Сподели