Двама световни шампиони в MotoGP – осемкратният Марк Маркес и носителят на титлата за 2020 г. Жоан Мир, разкриха своите мотоциклети Honda RC213V за 2023 г. в пълната им цветова схема.

 

Днес журналисти, гости и фенове се събраха в Repsol Campus в Мадрид, централата на мултинационалната енергийна компания. Там Марк Маркес и Жоан Мир представиха Honda RC213V, с която ще се състезават на световния шампионат в MotoGP през 2023 г. Двамата испански пилоти, които имат общо десет световни титли, обединяват усилията си в страхотния състав на отбора на Repsol Honda за предстоящия сезон.

Алиансът на Honda и Repsol датира от 29 години, с успех и технологично развитие. Това е най-дългото сътрудничество в света на състезанията в моторните спортове. Това сътрудничество е спечелило 15 световни шампионата, 183 победи и 454 подиума във висшия клас.

Маркес се върна за новия сезон в пълна форма след няколко трудни години с контузии. Осемкратният световен шампион отново ще се стреми да се бори за титлата в единадесетата си година с екипа на Repsol Honda. В 154-те Гран При, в които е участвал с отбора, той има 100 класирания на подиума, от които 59 са победи, 63 първи позиции и шест титли във висшия клас.

Жоан Мир беше световен шампион в MotoGP през 2020 г., както спечели преди това и титлата в Moto3 с Honda през 2017 г. Той се присъединява към отбора на Repsol Honda след 65 състезания във висшия клас, с 13 подиума и една победа. Мир за първи път подкара мотоциклета RC213V на теста във Валенсия миналия ноември, като продължи адаптацията си в скорошните изпитания на Сепанг.

Президентът на Repsol, Антонио Бруфау, и директорът и генерален мениджър на Дивизията за състезателните операции на Honda Racing Corporation (HRC) – Тецухиро Кувата, също говориха по време на представянето.

 

Това ще бъде важен сезон за най-успешния отбор в историята на MotoGP, не само по отношение на конкуренцията, но и за бъдещето на спорта. През 2024 г. възобновяемите горива ще станат реалност в MotoGP, като се използват източници като органични отпадъци, за ефективно намаляване на емисиите в близко бъдеще. Благодарение на ангажимента, поет от Dorna и FIM, горивата за MotoGP трябва да бъдат с най-малко 40% от неизкопаем произход през 2024 г., което ще се повиши до 100% през 2027 г.

През 2023 г. тестовете и работата, предприети в Япония и в лабораторията на Repsol Technology, ще бъдат от съществено значение, за да се предложи на състезателите на Repsol Honda най-добрата комбинация от двигател и възобновяемо гориво за следващия сезон. И двете компании работят върху това от известно време. Това се видя на тестовете, проведени от Маркес на пистата Харама преди няколко месеца.

Преди световното първенство да започне в Портимао (Португалия) на 26 март, пилотите ще имат още един официален тест на 11 и 12 март на пистата Аутодромо Интернасионал до Алгарве.

Марк Маркес каза: „Моторът отново изглежда страхотно тази година! Наистина очаквам с нетърпение да карам в пълните цветове на екипа на  Repsol Honda на теста в Португалия. Страхотно е да бъда тук с цялото семейство на Repsol, които бяха с мен и екипа толкова дълго време. В Портимао ще бъде важен тест, тъй като имаме много работа за вършене, но инженерите работят усилено в Япония. Нетърпелив съм да продължа да работя и да започна този сезон, чувствам се във форма и съм готов да се състезавам.“

Жоан Мир говори: „Чувството е невероятно да нося пълните цветове на Repsol Honda за първи път и да покажа най-новата версия на Honda RC213V. За мен е голяма чест да се присъединя към този емблематичен екип. Моята цел е да постигна възможно най-добрите резултати. Какво друго се очаква, когато се присъединиш към отбор като този! Постигнахме добър напредък в Сепанг и все още имаме време да се подготвим в Португалия. Продължаваме да работим и да се подобряваме.“

Тецухиро Кувата – директор на HRC: „Стигаме до сезон 2023 след няколко години на предизвикателство, но не сме загубили духа си или стремежа си. Honda спечели 25 световни шампионата във висшия клас, включително 24 шампионата на конструкторите и знаем на какво сме способни като компания и като конструктор. Конкуренцията в MotoGP е по-силна от всякога, но ние продължаваме да работим максимално, за да дадем на нашите пилоти това, от което се нуждаят. Удоволствие е отново да бъда с нашите партньори в Repsol и да представим нашите нови цветове за новия сезон, а също още една красива машина на Repsol Honda.

Имаме двама страхотни пилоти, които да ни водят тази година. Историята и постиженията на Марк Маркес с нас нямат нужда от обяснение. Той ни донесе някои от най-ярките моменти в нашата история и ние сме щастливи, че се върна в добра форма. От другата страна на бокса е Жоан Мир, който вече два пъти е бил световен шампион на 25-годишна възраст и има доказан опит в бързото адаптиране към нови ситуации. Надявам се да видя и двамата да постигат успеха, на който ние в Honda HRC знаем, че са способни тази година.“

 

Сподели