Тим Гайсер от екипа на HRC спечели четвъртата си световна корона в мотокроса и то в рамките на само шест години. Той отново е шампион в MXGP, като грабна титлата за 2020 г.

На трасето в Трентино, от което пази много хубави спомени, Гайсер стана втори в първия манш. Това му бе достатъчно, за да триумфира. Словенецът си осигури короната три манша преди финала с бързо и контролирано каране. За да докаже шампионския си стил, Гайсер финишира първи със своя мотоциклет Honda CRF450RW във втория манш и спечели Гран при на Пиетрамурата. Типично по шампионски!

Сега тази титла го изстреля директно на върха в списъка на световните шампиони на HRC. Така той се нареди сред великите като Дейв Торп, Ерик Гебоерс, Жорж Жобе и Андре Малхербе.

В труден поради глобалната пандемия сезон, пилотът с № 243 постоянно показва, че е най-бързият на пистата, печелейки 14 състезания и 5 Гран при, включително и MXGP на Пиетрамурата. Така стигна до този исторически момент.

Словенецът започна сезона през март с победи в отделни маншове в Матерли Бейсин, Великобритания и Валкенсваард, Холандия. Гайсер веднага показа, че е готов за нови победи на различни видове трасета. Тази форма продължи, когато спечели първото състезание след рестартирането на шампионата в Кегумс, Латвия.

С новия еднодневен формат на всяко състезание, квалификацията беше само 25-минутна сесия, след 20 минути свободна тренировка. Докато другите пилоти се мъчеха да се адаптират, Гайсер отново показа скоростта на новата машина Honda CRF450RW. Той взе първа позиция в шест от следващите 10 кръга и влезе в топ 3 в девет от тях. Добрата стартова позиция доведе до добри холшотове. Това означаваше, че пилотът на Honda е водил повече обиколки и е водил в повече състезания от всеки друг ездач в шампионата.

Победите в маншовете идваха често, но Гайсер успя да триумфира едва в 11-ия кръг. Тогава той направи два силни манша и се качи на най-горното стъпало на подиума в MXGP на Европа в Мантуа, Италия.

С това той затвърди позицията си на върха в класа, след като за първи път получи червения плакет на лидер в класирането в деветия. От този момент той премина като вихър по трасетата. Той бе на подиума в 12 поредни състезания и увеличи преднината си до над 70 точки.

Това беше подчертано на тройния удар в Белгия. Там, в Ломел, Гайсер спечели две от трите Гран при. Събра невероятните 142 от 150 възможни точки в дълбокия пясък на Ломел. Това състезание е известно като най-тежкото в календара за мотокрос.

От Ломел се върна в Италия за финала на сезона. Това са трите кръга в Трентино, мястото, където Гайсер спечели първото си световно първенство като цяло през 2015 г. Там бе успешната му кампания през 2019 г. За съжаление на феновете не беше позволено да станат свидетели на успеха на Тим през тази година. Състезанията в Трентино са без публика. Но Гайсер получи огромна подкрепа от цял ​​свят. Това показва колко популярна е фигурата Tiga243 в рамките на мотокрос общността и извън нея. До края на шампионата остава още един кръг. Той е тази неделя. Гайсер може само да добави нови постижения към невероятната си статистика. Засега обаче първи трябва да се наслади на четвъртата си световна шампионска титла.

 

Сподели