Пилотът на Team HRC Тим Гайсер направи страхотно начало на сезона. Той доминираше в Гран при на Русия, като спечели и двата манша на трасето в Орльонок, на брега на Черно море.

Словенецът излезе на трасето като действащ шампион на MXGP. Въпреки дългата пауза от седем месеца от последното състезание на световното първенство, той изглеждаше в страхотна форма, както винаги. Гайсер спечели и двата манша, като го направи по два напълно различни начина. Високата динамика на руското трасе е известно. Тъй като е трудно за изпреварване, стартът се смята за критичен за шансовете за успеха на всеки пилот.  Когато Тим прекоси линията на холшота 4-и, беше ясно, че ще започне добре сезона . След това, в рамките само на три завоя,  той бе хванал външната траектория и изпревари пилотите отпред. Така поведе и никой по продължение на цялата дистанция, не бе заплаха. Гайсер спечели убедително с над 15 секунди от втория.

За съжаление, след добър старт в състезание две, той трябваше да изправи мотоциклета си преди първия завой след като отвори завоя и направи контакт с Хорхе Прадо. Все пак успя да спечели едно място по-напред и да бъде предпоследен, но извън топ 20. След това той започна да изпреварва един след друг половината ездачи пред него в първата обиколка. Вече бе станал 9-и и така показа таланта си на шампион в MXGP.

Тим поддържаше скоростта си висока през следващите обиколки, преминавайки по няколко състезатели на обиколка, за да се придвижи на трето място на 5-ата обиколка. Това би му било достатъчно за второто място на подиума. Но пилотът на Honda CRF450RW не се задоволи с това. Продължи да дава газ и стигна до второ място на 6-ата обиколка. Продължи да преследва първата позиция. Трябваха му още 6 обиколки, за да стопи разликата и да направи изпреварване и да спечели победата с 5 секунди преднина. Така Гайсер взе Червения плакет за лидер в класирането за 2021 г. Тай спечели Гран при на Русия, а перфектните му резултати му дават 10 точки преднина в шампионата.

Сега той отива към Матерли Бейзин, Англия, на любимото му трасе, с надеждата да удължи тази преднина още повече. Състезанието е 27 юни, като Гайсер и Team HRC ще имат един почивен уикенд, за да се подготвят за напълно различни условия на глиненото трасе в югоизточната част на Англия.

Сподели