Пилотът на Team HRC Тим Гайсер спечели петото сисъстезание за този сезон на чудесното трасе във Фаенца. С това словенският пилот на Honda намали преднината на лидера във временното класиране Джефри Херлингс, който на тренировките падна и се контузи. Така Гайсер остава в играта за битката за шампионската титла. За Съотборникът му Мич Евънс финишира на 4-о място във втория манш, като направи и най-бързата обиколка.

Това бе 7-и кръг от световния шампионат по мотокрос MXGP и се състоя на трасето във Фанеца, Италия под името MXGP of Città di Faenza. Това е вторият от трите старта на това трасе в региона на Емилия Романя. Във висшия клас победата спечели Хорхе Прадо.

Гайсер стартира добри за деня, като се квалифицира на първа позиция.  Това му даваше добър стартов коридор и за двата манша. За съжаление, той не успя да извлече капитал от това в първата надпревара. Той се опита да отвори широко първия завой, но попадна в коловозите и загуби няколко позиции в процеса. Докато се бореше за позиция, Гайсер не можа да се пребори за по-предно от 5-отно място.  Пред него бяха Джеръми Суиър, който спечели първата си победа в състезание от MXGP, Хорхе Прадо, Ромен Февре и Антонио Кайроли.

Във втория манш Гайсер тръгна по-добре и завърши първата обиколка на втора позиция.  Само след няколко тура ездачът на Honda CRF450RW беше начело. Той натрупа преднина малко под пет секунди. Това му осигури комфорт до финала. С тази победа словенският пилот завърши втори на подиум след Прадо, но по-важното е, че намали разликата с лидера в класирането.

Вторият манш бе страхотен за отбора на HRC. Мич Евънс се доближи изключително много до второто място след Гайсер. Австралиецът се бори в продължение на 35 минути, за да постигне най-доброто си състезателно завършване от първия кръг във Великобритания. Той бе 3-и в колоната, дори направи най-бързата обиколка на състезанието. Но трябваше да се задоволи с 4-о място и 7-о в общото класиране.  Това беше още една обнадеждаваща стъпка за Евънс в първия му сезон в MXGP. Той се връща с контузия в рамото, получена във втори кръг от шампионата.

Във временното класиране Херлингс води в шампионата с 263 т. пред Кайроли с 241 и Гайсер 231.

Сподели