MXGP на Трентино бе един перфектен уикенд за Тим Гайсер и за  отбора на HRC. За първи път този сезон пилотът с № 243 спечели и двата манша в състезанието, като преди това беше взел първа позиция. Така с поредната си победа в MXGP, Гайсер увеличи преднината си в световното първенство по мотокрос през 2022 г. до 33 точки.

Пистата Пиетрамурата е една от най-красивите в календара, сгушена в планинската верига Доломити. За първи път в историята си, домакините обърнаха посоката на състезанието. Така дадоха на състезателите ново предизвикателство. Все пак това бе седмото състезание тук само за три години. Тази промяна изглежда не се отрази особено на дуото на Team HRC. Двамата завършиха квалификацията на първо – Гайсер и трето място – Мич Евънс. Последният показа подобрението си, като водеше в голяма част от квалификационното състезание, преди да завърши 3-и.

Тази форма продължи и в деня на състезанието. Гайсер влезе в първия завой на втора позиция, а Евънс бе точно зад него на пета. Двойката запази тези места през първата половина на дистанцията. Гайсер дебнеше лидера и търсеше пролука за изпреварване. Постепенно той увеличи натиска и направи своя ход в 10-та обиколка. Оттам словенецът завъртя няколко бързи обиколки, за да се освободи от преследвачите и да контролира надпреварата до карирания флаг. Междувременно Евънс беше под силен натиск от основната група и завърши 10-и.

Във второ състезание Гайсер беше трети в първия завой, но в средата на първата обиколка той направи необходимите атаки, за да поведе и оттам нататък отново да намали темпото, като контролира състезанието. Никой от останалите не можеше да го настигне, за да триумфира, за голяма радост на хиляди словенски фенове, които бяха дошли на трасето през границата.

За съжаление, Евънс не направи толкова добър старт и остана 13-и в края на първата обиколка. Въпреки това той беше решен да пробие отново в топ 10 и постигна тази цел с крайното място на девето място, за да бъде 9-и в общото класиране за кръга.

Четвъртата обща победа на Гайсер в пет кръга, включително шест спечелени манша, дава предимство на пилота на Honda CRF450R с 33 точки.

Следващият старт за отбора на HRC е Кегумс, Латвия, където пясъчното трасе винаги е сериозно предизвикателство. Там обаче Гайсер е печелил през 2016, 2019 и 2021 г. Тази година състезанието се провежда на 23-24 април, което дава на Гайсер и Евънс почивка през уикенда. Те ще направят и някои тренировки, тъй като се надяват да запазят формата си и тези силни представяния за следващия кръг.

 

Сподели