В 12-ият кръг от MXGP приключи на остров Сумбава, Индонезия, Тим Гайсер с Honda наложи тотална доминация. Пилотът на Team HRC спечели и двата манша на новото трасе Rocket Motor в Сумбава. Така той постигна осмата си обща победа в Гран при за  сезона и увеличи преднината си в шампионата до 125 точки.

Много работа беше вложена в създаването трасето на това невероятно място, където Гайсер и съотборникът Мич Евънс показаха скоростта на своите Honda CRF450R. Те водиха машините си в предната част на колоната, като дадоха повод на над 40 000 зрители повод за радост.

След победата в квалификационната надпревара, Гайсер се насочи към първия манш, за да използва  добрата си стартова позиция. Той взе холшота, за да контролира състезанието и пресече финалната линия почти пет секунди пред втория. Евънс влезе в първия завой осми, така че имаше възможност да продължи напред. Той можеше да направи изпреварвания по мекото глинесто трасе. След няколко обиколки Мич беше седми, а след това още няколко беше шести. Пилотите пред него бяха отворили разлика и Евънс се задоволи с 6-ото място.

Във второ състезание Гайсер не успя да започне толкова добре, заобикаляйки първия завой 4-и. Бързото изпреварване му донесе трето място. Обиколка по-късно той беше2-и и преди лидерът да успее дори да започне да кара защитно, №243 беше го обиколил от външната страна и стана първи. Публиката аплодираше атаките и беше страхотно да види Гайсер в най-добрата си форма, да забавлява феновете със своята скорост и умения. След това той увеличи преднина и мина първи под карирания флаг за 13-ти път през този невероятен сезон.

Зад него Евънс отново си проправяше път от седмо място в първата обиколка, за да завърши на пета позиция. Това беше голямо усилие от австралиеца, включително записването на второ най-добро време за обиколка, зад Гайсер. Той доказа колко добре Honda CRF450R се справи в тези тежки условия на глинести трасета. Неговите класирания на 6-о и 5-о място му донесоха общо шесто място –  най-добрия му резултат през 2022 г., а с 31 точки също е връх за сезона.

Сега ездачите ще имат няколко почивни уикенда, за да се възстановят  от пътуванията и да се подготвят за последните седем кръга на сезона. Следва стартът в Локет, Чехия, който е на 17 юли. Там е много по-познато предизвикателството на твърдите хълмове близо до Карлови Вари.

Сподели