Пилотът на Honda Тим Гайсер от Team HRC стана най-успешният действащ състезател в MXGP. Той спечели петата си световна титла и четвъртата във висшия клас MXGP в Гран при на Финландия. Пилотът на Honda CRF450R сложи короната в тазгодишния шампионат два кръга по-рано, след доминиращи периоди от една много предизвикателна кампания.

Словенецът започна сезона с шест победи в първите седем кръга. Това му даде платформа, до която никой от съперниците му не можеше да се доближи. По-нататъшните победи на Гайсер в Германия и перфектното представяне в Индонезия означаваха, че той успя да утвърди короната си и да се върне с още една световна титла.

Този уикенд на пясъчното трасе Хивинкаа пилотът с № 243 не беше в най-добрата си форма, но все пак успя да запише 6-о и 7-о място в двата манша, повече от достатъчно, за да му даде предимство от 104 точки. Те му стигнаха, за да грабне титлата два кръга преди края.

 

Въпреки спечелената пета световна титла, Гайсер пак ще се бори за нови победи, които да добави към вече забележителния сезон за 2022 г.

За съжаление, съотборникът му Мич Еванс не успя да вложи своята тренировъчна и квалификационна скорост в нито един от двата манша. Катастрофите му още в първата обиколка във всяко състезание провалиха шансовете му да се бори за подиум. Австралиецът се беше доказал, но късметът не беше на негова страна. Сега му предстои подготовка за последните два кръга от сезона, където отново ще се стреми към челото на класирането

 

Следващия уикенд Световният шампионат се отправя към Сен Жан Д’Анжели във Франция, за предпоследния кръг от серията. Двамата състезатели на Honda са силно мотивирани да се върнат на подиума в MXGP. Гайсер ще се бори да добави още една победа към своите осем спечелени Гран в този сезон. Еванс се надява да вземе първия си подиум за сезона.

 

Пътят на Гайсер до титлата

Тим Гайсер от Team HRC отдавна е в елита на световния мотокрос. Той спечели своята пета корона и четвърта във висшия клас MXGP. Това стана след впечатляващ сезон през 2022 г. Състезателят взе червения плакет за лидер в шампионата от самото начало.

След това Гайсер постигна ранна серия от успехи, като завоюва шест от първите седем кръга, включително три победи и в двата манша. Така словенецът доказа на конкурентите си своето превъзходство.

Последователните победи в Германия и Индонезия след това увеличиха разликата му в класирането до над 100 точки и оттогава нататък беше само въпрос на това кой кръг ще подпечата тази историческа шампионска победа. Моментът настъпи във втория манш на MXGP на Финландия, два кръга или четири манша преди края на шампионата.

Преди 16-ия от общо 18 кръга пилотът на Honda CRF450R спечели повече квалификационни състезания – 4, води в най-много обиколки – 184, имаше над три пъти повече победи в състезания от всеки друг състезател – 13, два пъти повече спечелени Гран при – 8 и беше на подиума повече от всеки друг пилот – 10. Неговата машина #243 е единственият мотоциклет, носил червения номер след победата си в първия кръг във Великобритания. Той се състезава с нея във всеки следващ кръг от сезона.

Това е неговият четвърти MXGP шампионат в кариерата му след 2016, 2019, 2020, 2022. Тази титла го поставя на 4-то място за всички времена в шампионатите във висшия клас и 4-то за всички времена в общите шампионати, след като спечели и короната на MX2 през 2015 г.

 

Световни шампиони

10 – Стефан Евертс

9 – Антонио Кайроли

6 – Жоел Робер

5 – Тим Гайсер (всички титли с Honda)

5 – Роже Декостер

5 – Жоел Сметс

5 – Ерик Гебоерс

5 – Джефри Херлингс

 

Шампиони от висшия клас

7 – Стефан Евертс

7 – Антонио Кайроли

5 – Роже Декостер

4 – Тим Гайсер (всички с Honda)

 

Сподели