Лоренцо дала Порта записа първа победа в кариерата си в клас Moto3 с мотоциклет Honda. Това се случи след изключително драматична надпревара за Гран при на Сан Марино. На пистата Мизано пилотът на Leopard Racing стартира едва от 8-а позиция, но след серия инциденти и обрати стигна да победата у дома. В изключителна битка той изпревари съотборниците в екипа на Del Conca Gresini Хорхе Мартин и Фабио ди Джанантонио с машини Honda. Така на подиума в Мизано имаше три машини Honda. С второто си място Мартин излезе начело в шампионата, след като досегашният лидер Марко Безеки падна в предпоследната обиколка, докато беше начело.

Битката започна много драматично, като още във 2-ата обиколка след масов инцидент на завой 16 от нея отпаднаха Хауме Масиа, Арон Канет, Аюми Сасаки, Енеа Бастианини и Николо Булега. Катастрофата предизвика Масиа, като за щастие всички пилоти се отърваха без сериозни контузии. Това остави група от 5-има пилоти начело, водена от Безеки. След него бяха Дала Порта, Мартин, Габриел Родриго и Ди Джанантонио. Последният със серия от изпреварвания излезе начело, но не можеше да се откъсне. Безеки пък получи две предупреждения за излизане от пистата и печелене на време. Групата не се разкъса и всичко трябваше да се реши в последните обиколки. В предпоследния тур Ди Джанантонио не прецени добре спирането си за завой 14, като бе изпреварен от Безеки и Дала Порта. Марко, вече като лидер, обаче натисна газта много рано на излизане от следващия 15-и завой и бе изхвърлен от мотора си и падна.

Това остави Дала Порта начело и до финала той задържа зад себе си Мартин и Ди Джанантонио. Последният опита атака срещу лидера на последния завой, но тя бе неуспешна и това му костваше загубата на 2-ото място спрямо Хорхе.

Сподели