Пилотът на Repsol Honda Марк Маркес се върна на върха в кралския клас. Той спечели за 8-и пореден път Гран При на Германия на пистата Заксенринг във висшия клас. Това бе общо 11-и пореден успех за испанеца на тази писта с победите му в другите класове. За първи път Маркес печели състезание от ноември 2019 г. или 581 дни.

Маркес направи перфектно каране. Той стартира от пате позиция, но атакува агресивно, когато светлините на Заксенринг угаснаха на Sachsenring, 10-кратният победител в германската Гран при се изстреля напред и мина на второ място до втория завой. До края на първата обиколка той излезе начело, като се защити умело от кратко предизвикателство на Алеиш Еспаргаро.

С постоянни темпове осемкратният световен шампион непрекъснато увеличаваше преднината си, въпреки падащите дъждовни капки. Това само го мотивираше.  На моменти тя стигна до 2 секунди. Докато състезанието преминаваше на половината дистанция  разстояние, Мигел Оливейра стана най-близкият съперник на Маркес. Португалецът направи няколко най-бързите обиколки в надпреварата и загтова бе близо до лидера. За момент дори го доближи на 9 десети, но Марк отново си върна предимството.

Интензивният натиск и силното каране от страна на Оливейра мотивираха още повече Маркес, за да спечели първата си победа от ноември 2019 г. Това стана точно 336 дни след контузията, която получи на Херес в Испания през 2020 г. Марк Маркес отново бе победител и доказа, че неслучайно го наричат King Of The Ring.

Това е неговата 11-а поредна победа в Германия, а също и за състезател на Repsol Honda. Така той сложи край на серията от 21 състезания без победа. Със своя 96-и подиум в премиерния клас, 57-ата си победа в класа, Маркес се придвижи пред Мик Дуън в класирането по брой на подиуми във висшия клас. Той става четвърти.

Денят на Пол Еспаргаро започна добре, тъй като той постави своя Repsol Honda Team RC213V на второ място в Warm Up сесията. За съжаление състезанието се оказа трудно за него. Той смята, че не е увеличил максимално потенциала си в началото и е прекарал следващите обиколки, опитвайки се да изпревари повече пилоти на тясната писта Заксенринг. След като стана 10-и, той спечели още точки и вече е с 35 в класирането, на 12-то място.

Следващото състезание е след 7 дни, на 27 юни. Тогава колоната се отправя на север  към Асен, към Катедралата на мотоспорта за 9-ия кръг от световното първенство.

 

Сподели