След почивката, в първия състезателен ден бе и най-дългият етап от рали Дакар 2019. Маршрутът бе с дължина 839 км, като от вътрешността на Перу отведе участниците на брега – от студената и влажна голяма надморска височина на Арекипа до топлото и ветровито време в Сан Хуан де Маркона.

Мотоциклетистите изминаха първия свързващ 177-километров участък към внушителните дюни на Танака на брега, последван от специален етап от 84 км и 18-километрова секция за неутрализация преди основния и тежък състезателен пробег от 232 км, с която ездачите стигнаха до бивака в Сан Хуан де Маркона.

Кевин Бенавидес от екипа на Monster Energy Honda се бореше с нокти и зъби за победата в етапа и на сцената и почти го бе постигнал, но остана втори на 1:52 мин. след победителя Пабло Кинтанила, новият лидер на колоната след почивния ден. Въпреки това аржентинецът се придвижи от 7-о до 4-о място в общото класиране и намали с минута преднината на Кинтанила.

Калифорнийският пилот Monster Energy Honda Рики Брабек, който бе лидер до почивния ден, отстъпи на второ място и изостана на 4:38 мин. от водача. Той завърши етапа на 6-о място, като загуби 7:30 мин. Начо Корнехо, изкачил се на второ място, след като организаторите му върнаха времето, прекарано в помощ на падналия съотборник от заводския отбор на Honda Пауло Гонсалвеш на 5-тия етап, завърши 10-и отсечката, като изостана на 21 минути от победителя. Чилиецът загуби много време, но е 12-и в общото класиране.

Днес ездачите на мотоциклети ще трябва да изминат най-дългия като пропорции състезателен пробег – общо 387 км, от които в специален етап 323 км. Етапът е със сложна навигация и част от него минава през район, в които мотоциклетистите са минали в предишния 6-и етап.

Сподели