Хоан Бареда от екипа на Monster Energy Honda поведе след първия етап при моторите в рали Дакар 2019. Испанецът измина специалния етап от 84 км между столицата на Перу – Лима и Писко за 57:36 мин и изпревари с минута и половина Пабло Кинтанила. Съотборникът на Бареда – Рики Брабек допълни челната тройка, следван на 3 секунди от Адриан ван Беверен.

На церемониалния старт на 41-ото издание на рали Дакар, което тази година е само на територията на Перу, от Лима стартираха 541 състезатели и 334 превозни средства – 137 мотоциклета, 26 ATV-та, 130 автомобила, включително 30 S×S и 41 камиона.

В първия ден разстоянието от перуанската столица Лима до бивака, разположен около град Писко, бе общо 332 километра, като само 84 километра от тях бяха в специално изпитание, но то се оказа достатъчно трудно, тъй като 80% от маршрута бе в дюните, като на места се пресичаха изсъхнали речни корита. Етапът стартира от Адренарена де Паракас, близо до Писко, а по трасето,  което веднага навлезе в пясъците, Бареда бе неудържим. Брабек от своя страна допълни успеха на Monster Energy Honda Team, след като излезе на 3-о място на 2:52 от съотборника си.

Въпреки всичко екипът на Monster Energy Honda успя успешно да преодолее трудностите. Температурата се покачи, когато слънцето се спусна върху дюните на Адренарена, но Бареда успя да си проправи път напред, за да стане временният лидер на състезанието. Кевин Бенавидес бе затруднен от задачата да бъде първият от елитните пилоти, който се движеше по трасето и в началото водеше, но после аржентинецът изостана и завърши 8-и, на 4 минути от съотборника си. След него – 9-и бе чилиецът Хосе Игнасио Корнехо на 5:’22 мин. Пауло Гонсалвеш завърши 11-и на 6:41 мин. зад лидера.

Вторият етап е един от най-уникалните Дакар 2019. Бареда няма да бъде първият по трасето, тъй като автомобилите ще започнат първи състезанието. Това допълнително затруднява мотоциклетистите, тъй като те трябва за преминат по разораните от над 100 четириколесни превозни средства терени. След като напуснат Писко, ездачите ще се отправят към следващия бивак в Сан Хуан де Маркона, като се борят с най-големите дюните на пустинята Ика. Етапът е общо 554 километра, от които 342 километра специален етап.

Сподели