Екипът на Monster Energy Honda Team триумфира на рали Дакар 2020. Осем години след завръщането на официалния отбор HRC в най-трудното рали в света, пилотът на Honda Рики Брабек триумфира днес на финала в Кидия. Той диктува темпото през по-голямата част от дистанцията, до финала на ралито, което за първи път е в Саудитска Арабия.

С победата Рики Брабек от Хесперия, Калифорния, става първият в историята американски мотоциклетист, който печели в рали Дакар. Мотоциклетистът спечели надпреварата с две етапни победи. Той поведе след третия етап и бе лидер до финала. Постоянството се оказа тайното оръжие на Брабек. Освен това навигационните му умения, съчетани с темпото на борда на Honda CRF450 RALLY също му помогнаха да спечели най-желаната победа в офроуд състезанията.

В днешния етап от Харадх до Кидия с дължина 429 км, Брабек финишира втори. Победата в етапа е на другия пилот на Honda Хосе Игнасио Корнехо, който бе на 53 сек. пред Брабек. Трети стана Тоби Прайс. В генералното класиране Брабек завърши на 16:26 мин. пред Пабло Кинтанила. За чилиецът това е най-доброто класиране в Дакар. Трети, на 24:06 мин. финишира Тоби Прайс.

Monster Energy Honda Team се представи отлично през цялата дистанция на рали Дакар 2020. Състезанието бе с дължина 7800 км, от които 5000 в специални етапи. Брабек спечели две победи – в 3-ия и 6-ия етапи. „Начо“ Корнехо бе най-бърз етап 4 и етап 12. Кевин Бенавидес стана първи в 7-ия, а Хоан Бареда в 10-ия етап. В два етапа – 3-и и 10-и, Honda окупира първите три места на подиума.

Брабек прекъсна успешната серия на КТМ от 18 поредни победи. Това е първи на нашата марка в тази категория от 1989 г. и шестата победа на Honda. Предишните пет са спечелени, когато рали Дакар беше на територията на Африка. Последната беше преди 31 години. Сирил Невю спечели през 1982, 1986 и 1987 г. Еди Ориоли през 1988 г., Жил Лале стана първи през 1989 г.

През 2013 г. Honda се завърна на рали Дакар след 23-годишно отсъствие. По време на осемгодишното заклинание, Team HRC беше на финалния подиум два пъти: Пауло Гонсалвеш (2015) и Кевин Бенавидес (2018), като и двамата станаха втори.

Сподели