Хоан Бареда и Рики Брабек постигнаха двоен успех, като завършиха първи и втори за екипа на Monster Energy Honda във втория етап на рали Дакар 2021. Това бе 25-а етапна победа на испанеца. Той зае четвъртото място в класирането на пилотите с най-много етапни победи в историята на Дакар. С този успех Б е новият лидер в тазгодишното издание на ралито.

В Дакар за пореден път станаха много промени в класирането в сравнение с предишния етап. Ездачите, които завършиха отзад във вчерашния етап, се очакваше да се хвърлят в атака в опит да компенсират загубеното. Точно това и направиха, при условия на трасето, които се оказаха много благоприятни за спечелване на време. Пилотите стартираха от Биша при ниски температури, преди да се отправят към 135-километровата секция за връзка, която доведе до старта на специалния етап. В началото на 457-километровия скоростен пробег, състезателите се изправяха пред ниски дюни и бързо, отворено трасе. Предимството бе на страната на преследвачите, докато първите по трасето имаха доста проблеми. Те не успяха да се защитят от преследвачите си. След това колоната навлезе в дюни от второ и трето ниво, преди да завърши на тесни каменисти участъци и пресъхнали речни корита. И накрая, около 96 км след финала, в етапа за връзка, пилотите се озоваха отново в бивака Вади Ал-Давасир, който ще бъде домашна база през следващите два дни.

Хоан Бареда беше човекът, който победи в етапа и затвърди лидерството в състезанието. Но това не бе единственото нещо, което Хоан празнуваше. Днешният успех бе 25-и в кариерата на пилота на Monster Energy Honda в Дакар. Така състезателят от Кастелон стана 4-ият най-добър пилот в почетната класация. Освен това Бареда води с шест минути и половина пред втория за деня, съотборника си Рики Брабек, който е победител през миналата година.

Днес американецът започна силно, както и Бареда. Той успя да компенсира времето, което загуби вчера като отваряше трасето. Брабек изпълни мисията си и сега се намира на второ място като цяло, въпреки че и той и Хоан са наясно, че Дакар едва е започнал и е много трудно се предвижда какво ще стане. Голямото предизвикателство тепърва предстои и има много трудности преди да се стигне до финала.

Днешната начална позиция не предвещаваше добро за Кевин Бенавидес. Бе много вероятно противниците му да го преследват и да намалят част от разликата на   аржентинския пилот на Monster Energy Honda. В крайна сметка Кевин финишира на 24-то място, което ще му даде позиция да започне третия етап от по-далеч назад с шанс да компенсира времето. Кевин е на тринадесето място в генералното класиране.

След някои проблеми в предишните етапи, днешният се оказа добър за Хосе Игнасио Корнехо. Въпреки леката навигационна грешка в началото, чилиецът успя да определи добро темпо на терена, който благоприятства стила му на каране. Успя да постигне пето място в близост до водещите състезатели. „Начо“ сега е на 11-о място, на около дванадесет минути от новия лидер Бареда.Третият етап първият на Дакар 2021 г. със старт и финал на едно място – между Вади Ал-Давасир – Вади Ал-Давасир. Дължината му е 629 км – 403 км в специално изпитание и 226 км за връзка.

Сподели