Рали Дакар 2021 стартира в Саудитска Арабия на 3 януари. Стартът бе в Джеда, а първият етап бе до Биша. Пилотът на Monster Energy Honda Team Кевин Бенавидес завърши втори и е на второ място в генералното класиране.

Преди началото на ралито имаше пролог от 11 км до Джеда. Той бе спечелен от миналогодишния победител Рики Брабек. Звездата на екипа на Monster Energy Honda бе и пилотът, който влезе в ролята на „чистач“. Той бе не само с №1, но и тръгна първи в откриващия етап на ралито.

Рали Дакар през 2021 г. започна трудно с 623-километров етап, като от тях 277 км бяха в състезателно темпо. Отсечката се оказа едновременно много технична и навигационно сложна. След като потеглиха от Джеда сутринте, пилотите се изправиха пред дълъг 311-километров участък за връзка на асфалт. След това стигнаха до старта на специалното изпитание, което, за разлика от обявеното в брифинга, се оказа много бавно. Досадни, начупени, каменисти и зигзагообразни трасета намалиха много средната скорост на участниците. Навигацията се оказа сложна по измамен маршрут, който премина през няколко сухи речни пресичания. Специалният етап завърши на 35 километра от новия бивак, разположен в Биша.

Рики Брабек и съотборника му Хоан Бареда, втори в пролога, бяха първи по трасето. Те бяха наясно, че ще бъде труден ден. След като взеха първите две позиции в пролога, те се сблъскаха с незавидната задача да отварят трасето в първия „истински“ ден на Дакар 2021. Американецът и испанецът дори не си представяха, че ще имат такива проблеми. Сложната навигация бе причина двамата да загубят много време и да излязат от групата на топ пилотите. Двойката загуби време спрямо своите съперници през първите десет километра от етапа.

Затова пък Кевин Бенавидес се възползваше максимално от ситуацията. Аржентинският пилот на Monster Energy Honda Team поддържаше безмилостно темпо през цялото трасе. Той се закрепи към ездачите в челото и атакува в края на етапа, докато състезанието се насочваше към финала в Биша. Второто място в първи етап му дава и същата позиция в общото класиране.

Хосе Игнасио Корнехо загуби време след някои дребни навигационни грешки в скалистите райони. Той беше принуден да кара по-предпазливо. Въпреки това чилиецът остава само дванадесет минути напред от своя съотборник.

Днес вторият етап от този Дакар ще отведе ездачите от Биша до Вади Ад-Давасир. Етапът е по-голяма дължина от  първия – над 450 км в по часовник от общо около 700 км за деня. Ездачите ще достигнат първите пясъчни дюни, преди да преминат към отворено трасе, за да завършат с участъци, покрити с пясък.

 

Сподели