След като във втория етап Хоан Бареда и Рики Брабек, бяха първи и втори в етапа и взеха върха в общото класиране на рали Дакар 2021, в третия беше ред на Кевин Бенавидес. Аржентинският пилот на Monster Energy Honda Team завърши третия етап на второ място, малко след лидера.

Въртележката около Вади Ад-Давасир бе над 630 километра, включително 403 км в специален етап. Този пробег отново обърна класирането в рали Дакар. Стана нормално да виждаме първите състезатели, които тръгват първи по трасето, да трупат изоставане и закъснение спрямо своите съперници поради сложната задача за навигация в пустинята. Пилотите, които стартират по-назад, могат да проследят трасетата и да преследват предните пилоти. Те са в състояние да се съсредоточат върху ездата, а не върху тежката навигация. Третият етап премина през дюни и пустинна навигация през цялата дистанция.

Хоан Бареда и Рики Брабек тръгнаха първи и втори, което направи денят им тежък. Те отваряха трудното за навигация трасе, преди да стигнат до дюните. Там стана още по-трудно заради силните ветрове, духащи от Вади Ад-Давасир. Двамата се опитаха да контролират дистанцията пред преследвачите си, но това беше изтощителна мисия за дуото на Monster Energy Honda Team. Те оставиха след себе си лесни за проследяване следи.

В крайна сметка испанецът зае 13-о място, а американеца – 25-о. Резултатът оставя двойката да лежи в доста разумни позиции в общото класиране. Бареда е осми, а Брабек 13-и, 11:15 мин зад лидера.

Второто място в края на етапа отиде при Кевин Бенавидес. Ездачът от Салта, Аржентина, започна силно етапа, надявайки се да постигне победа. В крайна сметка трябваше да се задоволи с второто място. Това му отреди и второ място в общото класиране, само на 33 секунди зад лидера.

Денят бе добър ден за чилиеца Хосе Игнасио Корнехо. Той не показа колебание. Дори за няколко километра бе начело, след като настигна водещата група. Пилотът от Икикеньо наложи стабилно темпо през цялото време, за да претендира за 10-о място, както в третия етап, така и в общото класиране. Четвъртият етап се връща в столицата на Саудитска Арабия – Рияд. За разлика от миналата година, там няма да е почивния ден, въпреки че състезателите определено ще имат нужда от него след етап от над 800 км. Той е най-дългият ден от ралито между Вади Ад-Давасир и Рияд с 476-километров участък за връзка и само 337 км скоростна отсечка. Очаква се денят да е с по-малко сложна навигация по бързи трасета. Там пилотите ще могат наистина да покажат какво може Honda CRF450 Rally.

Сподели