Хоан Бареда финишира със своята Honda CRF450 RALLY първи в най-дългия специален етап от 465 км 44-ото рали Дакар. Той беше най-бързият пилот до столицата на Саудитска Арабия – Рияд. Чилиецът Пабло Кинтанила постави черешката на тортата за екипа на Monster Energy Honda, като спечели второто място в специалното изпитание.

79% прахоляк и камъни, 12% дюни, 7% пясък и 2% по дъното на пресъхнало езеро бяха в менюто за най-дългия етап на рали Дакар 2022 – 465 състезателни километра и общ преход от 707 километра. Изпитанието бе горещо за всички. Имаше комбинация от различни типове терен, като се залагаше и на навигацията. Този етап може да се окаже и решаващ в  битката за първото място.

Стартовият ред за четвъртия ден постави началото на едно обещаващо състезание. Особено за Хоан Бареда, който излезе твърдо устремен към победата. С нея той подобри и  позицията си в генералното класиране. С безупречно каране и умение в навигацията, испанският ездач достигна финала в Рияд като категоричен победител и се изкачи на 7-а позиция, малко над 13 минути от лидера. В петия етап Бареда ще отваря трасето, преследван от своите съперници. Хоан беше наказан с една минута за превишаване на ограничението на скоростта в радарна зона.

Пабло Кинтанила също се представи добре. Стартовата му позиция му помогна да последва своя съотборник. Чилиецът се оказа много стабилен в етапа, постоянно беше сред първите трима, като се изкачи с една позиция в подреждането през втората половина на деня. Пабло сега е шести, на 11:30 минути зад лидера в състезанието.

Сподели