Два мотоциклета Honda заеха първите две места в 4-ия етап на рали Дакар 2023. Първи стана бившия заводски пилот на марката Жоан Бареда, който сега кара мотоциклет Honda CRF 450 Rally за собствения си частен отбор Monster Energy Joan Barreda Team. След него на 16 секунди финишира чилиецът Пабло Кинтанила от фабричния Monster Energy Honda Team.

Любителите на пустинята най-накрая си починаха след толкова много камъни и скали. Четвъртият етап със старт и пристигане в бивака в Ха’ил бе от 425 километра скоростна отсечка и връзка от 152 км. Първите 100 километра всъщност бяха истински планини от пясък, които доставяха на ездачите уникалното удоволствие от изкачването нагоре и надолу. След това имаше поредица от пясъчни пътища – доста мокри поради проливния дъжд през изминалите дни – на връщане до Ха’ил. В един по-типичен ден за Дакар, навигацията беше голямо предизвикателство за преодоляване.

Отборът на Monster Energy Honda имаше добър ден, първо защото Рики Брабек можеше да се върне в бивака жив и здрав, след като беше изписан от болницата. Той катастрофира на третия етап и бе прибран от медицинския екип с болки във врата. Сега всичко е наред с Брабек, който през 2020 г. стана първият американец, спечелили рали Дакар. Той прекъсна серията от 18 поредни победи на КТМ.

Пабло Кинтанила с Honda CRF 450 Rally направи второ време за деня, след Бареда. Новото попълнение в тима Адриен Ван Беверен беше пети, на 2:37 минути след Бареда. Следвайки истинския дух на Дакар, Хосе Игнасио Корнехо спря да помогне на португалеца Жоаким Родригес, който претърпя тежка катастрофа. Поради този благороден жест той загуби 7:35 минути. Това време по-късно беше компенсирано в крайното му класиране и той спечели 10-то място в етапа. Като цяло тримата останали пилоти на HRC се движат в топ 10. Кинтанила сега е на седмо място, Ван Беверен осми, а Начо Кордехо девети.

Днес е петият етап от тазгодишното рали Дакар, който отново ще започне и завърши в бивака Ха’ил. Специалният етап е 374 километра и дълга връзка от 275 километра. В тази втора обиколка около саудитската столица на офроуд състезанията, има терен от малки дюни с камилска трева. После той ще отстъпи място на обширни пространства, осеяни с дюни. Така че преминаването им ще бъде ключово и ще покаже разликата между спечеленото и загубата на минути в този сектор от типа на слалома.

 

Сподели