Завърши тазгодишното, общо 45-о издание на рали Дакар. От 31 декември до 15 януари, участниците изминаха 8549 км, разделени в 14 етапа в Саудитска Арабия.

С последния от тях, между Ал-Хофуф и Дамам, завърши първият кръг от световния шампионат по рали рейд. Със сигурност рали Дакар си остава най-митичното и вероятно най-тежко състезание по офроуд на всички времена. Тази година надпреварата бе от бряг до бряг, като съврза Червено море и Арабския залив. Но пътят минаваше през пустини, пясъци, дюни, скалисти местности и непознати територии, като Празния квартал. За първи път тази година маршрутът навлезе дълбоко в този регион.

Отборът на Monster Energy Honda завърши състезанието с трима от четиримата си състезатели. Един от екипа, американецът и победител в Дакар Рики Брабек, трябваше да се откаже от състезанието на третия етап. Темпото беше доста високо по цялата дистанция, включително и в този последен етап, с кратък специален участък с дължина 136 километра.

Това е годината на дъжда и калта в едно доста необичайно рали Дакар, така че и последният ден от надпреварата не беше изключение. Със състезателите, които стартираха в обратен ред, зрителите можеха да отдадат почит на всички герои на Дакар. Пабло Кинтанила беше най-бързият от отбора, с трета позиция в последния етап, на 3:15 минути разлика. Този резултат го постави на четвърта позиция в общото класиране. Адриен Ван Беверен беше осми –  на 4:51 минути и завърши Дакар 2023 на 5-а позиция. И накрая, Хосе Начо Корнехо, който се сблъска с някои трудности, след като беше хванат в калта и завърши на 34-то място. Въпреки това премеждие чилиецът успя да си осигури 8-мо място в генералното класиране. Всеки един от тима постигна по една етапна победа.

Шампионатът W2RC продължава в края на февруари. Състезанието отново е в региона на Близкия изток. Екипът на Monster Energy Honda вече работи върху следващата спирка, която ще бъде в Обединените арабски емирства, с надпреварата Abu Dhabi Desert Challenge, от 25 февруари до 3 март.

Сподели