Марк Маркес спечели втора поредна победи с невероятно темпо в Гран при на Емилиа Романя, а Пол Еспаргаро взе първия си подиум за Repsol Honda и постигна най-доброто си класиране в MotoGP. Така отборът финишира на първо и второ място в Мизано. Това е първата двойна победа на тима от Арагон през 2017 г.

В Мизано, на италианския бряг бе отбелязан 450-ия старт в Гран при, направен от екипа на Repsol Honda, последван от състезанието, в което отборът постигна своя 450-ти подиум във висшия клас. Това щеше да се окаже обикновена неделя, ако отборът на Repsol Honda не доминираше в състезанието и не постигна резултат от първо и второ място.

Марк Маркес направи още един светкавичен старт и се изстреля напред от трети ред на решетката. Той веднага зае позиция, която би му помогнала за подиума. Катастрофата на Джак Милър само няколко обиколки по-късно остави само Маркес и победителят в първото състезание в Мизано преди месец Франческо Баная да продължат дуела. Те се откъснаха пред следващите ги пилоти. Двамата си размениха най-бързите обиколки, тъй като Маркес запази дистанция в рамките на няколко десети от Ducati през по-голямата част от състезанието.

В последните обиколки Баная сякаш имаше предимство пред Маркес, който успокои темпото си, за да си осигури сигурното второ място. Внезапното падане на първия отвори вратата на Марк към победата. Той остана начело с преднина, която запази пред своя съотборник в Repsol Honda и така взе първите си поредни победи след Гран При на Япония и Австралия през 2019 г.

Пол Еспаргаро направи еднакво силен старт от четвърта редица, за да догони Маркес, с двойката на Ducati и Мигел Оливейра точно зад него. Пилотът на Repsol Honda обаче наложи високо състезателно темпо, за да отвори постоянно предимство. Той се очертаваше трети през по-голямата част от състезанието. Когато Баная падна, Еспаргаро се придвижи до втора позиция в заключителните обиколки. Така той регистрира  първия си подиум с цветовете на Repsol Honda. Втората позиция отбеляза най-добрия резултат на Пол до момента във висшия клас. За първи път отборът на Repsol Honda е на първо и второ място от Арагон 2017.

След труден период, Honda и отборът на Repsol Honda показаха напредък и стремеж към върха в световното първенство през 2022 г.

Сега Маркес се премества на шесто място в световното първенство със 142 т. Само 7 точки го делят от Милър и петата позиция в първенството. 90 точки има Пол Еспаргаро. Те го оставят в тежка битка за 8-ото място с Винялес, който в момента е с 23 т. преднина.

Сподели